De parels van Moskou & Sint-Petersburg

Moskou en Sint-Petersburg
 

Deze fascinerende 7-daagse begeleide groepsreis laat u kennismaken met het mooiste wat Rusland te bieden heeft: Moskou en Sint-Petersburg. U zal er versteld staan van de schitterende kathedralen, indrukwekkende musea en rijkelijk versierde paleizen. Als extra hoogtepunt brengent u een bezoek aan Sergiev Posad met zijn Troitse-Sergieva Lavra klooster.


Moskou en Sint-Petersburg: de reis

 • 7-daagse rondreis
 • Nederlandstalig begeleid
 • verzekerde afreis
 • Ontdek het verrassende Moskou en het prachtige Sint-Petersburg

Programma

Dag 1: Brussel - Moskou

Vertrek per rechtstreekse lijnvlucht vanuit Brussel naar Moskou. Privé-onthaal aan de luchthaven. Aansluitend een eerste stadsrondrit met het Rode plein. We komen langs het monument van de onbekende soldaat en het mausoleum van Lenin. 
De Basilius kathedraal is één van de belangrijkste symbolen van Moskou en de blikvanger van het Rode Plein en gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke. We nemen een kijkje in de luxewinkel op het Rode Plein: de GUM.

Transfer naar het hotel. Avondmaal en overnachting in het ***** hotel Hilton.


Dag 2: Moskou

Na het ontbijt geleid bezoek met Nederlandstalige gids voor een stadstrondrit.
We nemen de indrukwekkende Moskouse metro, via 'Stalins ondergrondse volkspaleizen'. Verder verkennen we de omgeving van het Kremlin, het historisch, geestelijk en politieke machtscentrum van Rusland.

De architecturale verscheidenheid binnen deze vesting is indrukwekkend, evenals de talrijke bezienswaardigheden zoals de tsarenklok, het tsarenkanon dat nooit één schot heeft gelost en de diverse paleizen en kathedralen. Het is een architectonische verzameling van gebouwen daterend van de 15e tot de 20e eeuw. Ooit was het de residentie van de tsaren en tot 1700 werden zij hier ook begraven. We brengen verder een bezoek aan het Armory museum, met een unieke collectie van kunstvoorwerpen van Peter de Grote.

Lunch in het centrum.

 

Dag 3: Moskou - Sergiev Posad - Moskou

In de voormiddag bezoek aan de Tretyakov-galerij. De meest indrukwekkende van deze galerij is de iconenverzameling en de moderne Russische kunst. Het museum heeft de grootste verzameling Russische kunst en telt zo'n 57.000 stukken. 
De stichter van het museum was de industrieel Pavel Michailovitsj Tretyakov (1832-1898), die zijn kunstverzameling schonk aan de stad Moskou. Vanaf 1856 verzamelde hij samen met zijn broer Sergej kunst. Het ontwerp van het gebouw is geïnspireerd op het werk van de 'sprookjesschilder' Vasnetsov. De sprookjesstijl is karakteristiek voor de periode rond de wisseling van de 19e en 20e eeuw. Het is de Russische versie van Art Nouveau. Van de iconenverzameling zijn 'De Moeder Gods van Vladimir' en de Drievuldigheidsicoon het bekendst.

We rijden in de namiddag verder naar Sergiev Posad, een stad die deelmaakt van de Gouden Ring. Het plaatsje word gedomineerd door de Lavra-van-de-Drievuldigheid en de Sint-Sergiuskerk. De stad stond in de Russische geschiedenis bekend als Serguievo omdat Sint-Sergius er het beroemde klooster stichtte. Ongetwijfeld één van de mooiste kloosters van Rusland.

Sergiev Posad, de vroegere benaming Zagorsk, ligt zo'n 50km ten noordoosten van Moskou. Het is eigenlijk voornamelijk bekend om het Troitse-Sergieva Lavra Klooster uit de 14e eeuw, één van de belangrijkste kloosters van Rusland. Het klooster herbergt diverse kathedralen en andere heilige gebouwen. Het klooster herbergt tevens de zomerresidentie van de Patriarch van Moskou en wordt daarom ook wel eens het Russische Vaticaan genoemd. Een ander vooraanstaand gebouw uit Sergiev Posad is de Hemelvaarts Kathedraal, waarnaast het graf van Tsaar Godunov te bezichtigen is. Het klooster is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco

 

Dag 4: Moskou - Sint-Petersburg

Na het ontbijt wat vrije tijd en tegen de middag transfer per autocar naar het station. Vertrek voor een treinrit van 4u aan boord van de Sapsan expresstrein, de Russische tegenhanger van de TGV, richting Sint-Petersburg. Aankomst omstreeks 17u00, gevolgd door onthaal. Hierna volgt een eerste verkenning van de stad, met het Winterpaleis, de oevers van de Neva rivier, het Vassilievski eiland, de Admiraliteit, de Kazankathedraal, de Nevski Prospekt en het Smolny-klooster.

Avondmaal en overnachting.

 

Dag 5: Sint-Petersburg

Vandaag staat één van de hoogtepunten van deze reis op het programma: een bezoek aan het wereldvermaarde Hermitage museum. Dit beroemde museum is gehuisvest in het Winterpaleis, gebouwd door Rastrelli en vervolledigd in 1762. Oorspronkelijk was de façade geschilderd in een gele zandkleur met witte boorden en typische barokke gulden standbeelden. In de 19e eeuw werd aan het paleis een uniforme Venetiaans rode kleur gegeven, tegenwoordig schittert het in een zeegroen en wit geheel.

Het Kleine Hermitage werd gebouwd als een toevluchtsoord voor Catharina de Grote. Het was hier dat zij begon aan de keizerlijke kunstcollectie die uiteindelijk zou uitmonden in de grootste kunstgalerij ter wereld.

De Grote Hermitage werd hierna gebouwd om de snel groeiende collectie in onder te brengen, gevolgd door het Nieuwe Hermitage, dat in 1852 werd geopend als Sint-Petersburgs eerste publieke kunstgalerij. Hier zullen we oa. aandacht besteden aan de afdeling met de Vlaamse wandtapijten, Vlaamse kunst,...
U zal overweldigd zijn van de enorme keuze aan prachtwerken van Rubens, Rembrandt, Van Dijck...

Na de lunch vertrekken we richting Petrodvorets (Peterhof),voor een wandeling in het park en tevens een bezoek aan het 'Bath Cottage' van het paleis. Peterhof gelegen aan de Finse Golf, op 25km van Sint-Petersburg, mag worden gerekend tot één van de mooiste Europese paleizen. Het is een mooi voorbeeld van de 18e en 19e eeuwse Russische architectuur. In de paleistuinen, die tot aan de Finse Golf reiken, vindt u de talloze wereldberoemde fonteinen met goudvergulde sculpturen in diverse vormen en stijlen. Het Peterhof was en is het symbool van het tot bloei gekomen jong, hervormd Rusland.

Peter de Grote besloot op deze plek een paleis te bouwen naar het voorbeeld van Versailles. In 1714 begon hij met de bouw van 2 paleizen: het Paleis van Monplaisir en het centraal gelegen Grote Landhuis, alsook de lager en hoger gelegen tuinen.

In 1723 werd Peterhof als keizerlijke residentie in gebruik genomen, al was de bouw nog niet voltooid. De werkzaamheden werden stopgezet in 1725, toen Peter de Grote stierf. Onder de opvolgers van Peter werd er bijna niets meer aan het paleizen- en tuinencomplex gedaan. Pas toen tsarina Elisabeth I, de dochter van Peter, de troon besteeg, werd de bouw voortgezet. Zij liet haar favoriete architect, de Italiaan Bartolomeo Rastrelli, aan het Peterhof werken. Hij ontwierp de grote vleugels aan het Grote Landhuis omdat het landhuis te klein was geworden voor het Russische hof. Ook kwamen er in de plannen van Rastrelli minder fonteinen voor dan in die van Peter de Grote. Maar ook nadat de plannen van Rastrelli voltooid waren en de bouw was afgerond, was Peterhof nog niet voltooid. Tot het jaar 1917 werd er volop gebouwd aan de paleizen en tuinen door de Russische tsaren. Zo voegde tsaar Nicolaas I het landgoed Alexandria toe aan het grondgebied en bouwde hij daarop een klein paleis voor zijn echtgenote, tsarina Alexandra Fjodorovna. En ook de laatste tsaar, Nicolaas II, woonde met zijn gezin in een privé-paleis in Peterhof.

 

Dag 6: Sint-Petersburg

Uitstap naar Tsarskoye Selo, een rit van 30km. Het plaatsje Poesjkin, voorheen Tsarskoye Selo, is na de Revolutie genoemd naar de Russische schrijver Aleksandr Poesjkin. De Grote Hal in het Catharina Paleis is het voorbeeld van Barokke grandeur en decoratie. Verder vinden we er ook een mooie Amber kamer en wondermooie parken.

Na de lunch, keren we terug naar Sint-Petersburg voor een geleid bezoek aan dePetrus-en Paulusvesting, de begraafplaats van de tsaren. Bezoek aan de indrukwekkende kathedraal en zijn 'Vlaamse Beiaard'. De toren is 122m hoog, heeft een vergulde spits van 60m en vormt hét symbool van Sint-Petersburg. In de toren hangt een Vlaamse beiaard, in 2000 gebouwd door onze landgenoot Jo Haazen. In deze kerk zijn alle Romanov tsaren en tsarina's begraven.

Bezoek aan de indrukwekkende Sint-Isaac-kathedraal, de grootste kathedraal van Sint-Petersburg. Deze kathedraal werd gebouwd op een fundering van 30.000 boomstammen en heeft wellicht de mooiste mozaïeken ter wereld. Avondmaal en overnachting.


Dag 7: Sint-Petersburg

In de voormiddag bezoek aan het Alexander Nevsky klooster en het necropolis van beroemde dichters, componisten en schilders. Dit is het derde grootste klooster in Rusland met buitenmuren die aan een fort doen denken. Deze muren omsluiten maar liefst 7 kerken en 3 kerkhoven.

Het klooster werd opgericht in 1710 door Peter de Grote als het klooster 'Lavra' van de Heilige Drievuldigheid. Dit ter ere van de heilige Groot-Hertog Alexander Nevsky en zijn overwinning op de Zweden in 1240. 'Lavra' is de hoogste rang van kloosters in Orthodoxe Kerk. Het klooster is een van de belangrijkste religieuze plaatsen in Sint- Petersburg, samen met de Tikhvin- en Lazar- begraafplaatsen, waar veel vooraanstaande vertegenwoordigers van de Russische cultuur en wetenschap zijn begraven waaronder Lomonosov, Dostojevsky, Tchaikovsky, Glinka, Glazunov, Rimsky-Korsakov, Stravinsky,...

Rond de middag transfer naar de luchthaven voor de nonstop terugvlucht naar Brussel. Aankomst in Brussel om 16u10

Prijs per persoon:

 • op aanvraag

Inbegrepen:

 • Heen- en terugvlucht Brussel-Moskou en Sint-Petersburg-Brussel, inclusief alle vooraf betaalbare taksen twv € 235,00 per ticket gekend op 01/07/15
 • Privé-autocar voor alle uitstappen en verplaatsingen naar hotel en luchthavens
 • De Sapsan expresstrein van Moskou naar Sint-Petersburg
 • 6 overnachtingen in ****/***** hotels:
  - 3 nachten in de Hilton Moskou*****
  - 3 nachten in hotel Ambassador**** in Sint-Petersburg
 • Vol pension, vanaf eerste avondmaal tot laatste ontbijt
 • Nederlandssprekende, gekwalificeerde lokale gids gedurende de uitstappen
 • Alle excursies, entrees voor alle vermelde musea en sites
 • Nederlandstalige begeleiding vanaf 12 personen
 • BTW, reisinformatiemapje en bijdrage Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Niet inbegrepen:

 • Bijstandsverzekering, verplicht voor Rusland
 • Dranken
 • Visumkosten voor Rusland + registratiekosten Russische invitatie: € 110,00
 • Fooien voor gids en chauffeur (zo'n € 5,00 per dag)

Reisinformatie

Land en regio:
Formule:
Reis Type:
Reis tags:
Meer weten over dit aanbod?
Bel ons: +32 (0)3 652 16 56
Of mail ons: info@a1reizen.be


Media