Ontdek de Kabaka Gorilla in Oeganda

Oeganda:
 
Oeganda ligt in het oosten van Afrika, op de evenaar. De hoofdstad is Kampala en ligt verspreid over zeven verschillende heuvels. Deze heuvels worden ookwel 'de heuvels der antilopen' genoemd. Doordat Oeganda op de evenaar ligt is er weinig variatie in de temperatuur: de gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden. Men betaald er met de Oegandese Shilling of de Amerikaanse Dollar. € 1 is ongeveer 3797 UGX.
Deze fascinerende Kabaka gorilla (of 'koning gorilla') rondreis brengt je naar de groene long van Afrika. Je gaat op zoek naar de schuwe en zeldzame schoenbekooievaar, je spoort chimpansees op en je komt oog in oog te staan met de bijna uitgestorven berggorilla. Naast grotere diersoorten zoals de buffel, leeuw, giraf, zebra en olifant word je hier verrast door de enorme rijkdom aan vogels. Ook de vriendelijkheid van de lokale bevolking zal je zeker lang bijblijven.

Oeganda: de reis

 • 14-daagse rondreis
 • Trekking naar de Berggorilla's en de chimpansees
 • Een unieke faunabestand: 1400 vogel-, 2500 vlinder- & 13 primatensoorten

 

Dag 1: Brussel - Entebbe

’s Ochtends bijeenkomst in de luchthaven Brussels airport voor vertrek per rechtstreekse lijnvlucht van BRUSSELS AIRLINES naar Entebbe. Drank en maaltijden aan boord zijn inbegrepen. Aankomst in de late avond en transfer naar de Lake Victoria Serena resort voor overnachting.

 

Dag 2: Entebbe - Murchison Falls NP

Na een vroeg ontbijt, tijdig op pad richting Murchison Falls, het grootste Nationaal Park van Oeganda. Deze rit brengt ons door een groen, glooiend landschap. Onderweg bezoeken we de Ziwa Rhino Sanctuary, een beschermingsproject voor witte neushoorns. Onder begeleiding van een ranger kunnen we de dieren te voet tot op een 10-tal meter benaderen. Een unieke ervaring! Lunch in het reservaat. Bij aankomst in het Murchison Falls Nationaal Park, bezoeken we de gelijknamige watervallen. Hier aanschouwen we het volle geweld van een enorm energieke Nijl die zich door een amper 7 m brede engte 40 m naar beneden stort. Wanneer we op de rotsen staan, zijn we omgeven door het bruisende en schuimende water dat ons ieder moment schijnt mee te sleuren op zijn lange, heldhaftige weg naar de Middellandse Zee. Een korte wandeling onthult een mooie verrassing: het uitzicht is zo mooi dat we moeite hebben ons ervan los te rukken! Onze lodge is uitstekend gelegen bovenop de oever van de Nijl, vanwaar we een formidabel vergezicht hebben op deze imposante rivier. Diner op het terras van de lodge terwijl de ondergaande zon de rivier in een waaier van kleuren verft. Overnachting in de comfortabele en in koloniale stijl opgetrokken Paraa Safari lodge. (O,L,D)

 

Dag 3: Murchison Falls NP

Ontbijt. Als het weer het toelaat, nemen we een zeer vroege start en varen we naar de delta van de Victoria-Nijl. Met een beetje geluk zien we de lokale vissers met hun typische werpnetten. Naast het bewonderen van talrijke waad- en watervogels, zoeken we vooral naar de zeldzame schoenbekooievaar. Deze solitaire vogel vangt meervallen en longvissen in de moerassen van de delta. Zijn vreemde snavel, enorme afmetingen en typische kleur geven hem een bizar en voorhistorisch uitzicht. We keren terug naar de lodge, waar we genieten van een welverdiende lunch. Na een rustpauze aan het zwembad vertrekken we voor onze eerste safari of game drive. Onderweg zien we verschillende soorten antilopen, soms grote families Rothschild-giraffen en vogels zoals de palmgier, de noordelijke hoornraaf of een van de talrijke bijenetersoorten. Het glooiende landschap, onderbroken door de ranke silhouetten van de Borossus-palmbomen, blijft op ons netvlies gegrift. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

 

Dag 4: Murchison Falls NP

Na een stevig ontbijt vertrekken we de ganse voormiddag op game drive. Mogelijk komen we op het spoor van leeuwen die ’s nacht op jacht zijn geweest of kruisen we het pad van hyena’s die de koelte van hun holen opzoeken. Het Murchison Falls Nationaal Park is ook een ideale plaats om luipaarden te spotten. Deze nachtroofdieren rusten overdag vaak in een van de vele worstenbomen van waaruit ze nauwlettend de bewegingen van Oegandese kobs en oribi’s in de gaten houden. Lunch in de lodge. Mits gunstige weersomstandigheden schepen we in de namiddag in voor een boottocht op de Nijl die ons naar de voet van de Murchison-watervallen brengt. Tijdens de boottrip zien we langs de oevers buffels die een verkwikkend bad nemen, olifanten die hun dorst lessen, reigers die op insecten jagen en Afrikaanse zeearenden die vanop een boomtop hun territorium overschouwen. De indrukwekkende Murchison-watervallen zijn het einddoel van onze boottocht. Met een oorverdovend geraas storten ze onvermoeibaar naar beneden. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

 

Dag 5: Murchison Falls NP - Kibale NP

De ferry over de Nijl brengt ons na het ontbijt terug naar de zuidelijke oever. We bevinden ons op de bodem van de Grote Slenk en rijden evenwijdig aan het Albert-meer. De weg slingert zich traag bergopwaarts en boven hebben we bij helder weer een adembenemend uitzicht op deze immense vallei. Onderweg genieten we van landschappen waar de lokale bevolking zich heeft toegelegd op het telen van droogtebestendige gewassen en nemen we tijd om te stoppen in een van de vele kleine dorpjes. Picknicklunch. In de late namiddag arriveren we op onze eindbestemming: het Kibale Nationaal Park. Onze lodge, waar we 2 nachten zullen verblijven in luxueuze tenten, ligt middenin dit unieke stukje regenwoud. Nadat we ons verfrist hebben, maken we een wandeling in de omgeving van de lodge en nemen we een kijkje in het boeiende bezoekerscentrum. Diner en overnachting in de Primate Lodge. (O,picknicklunch,D)

 

Dag 6: Kibale NP

Na een vroeg ontbijt ondernemen we onder begeleiding van zeer ervaren Engelstalige rangers een chimpansee-trekking. De lengte van de tocht varieert naargelang de plaats waar de chimpansees zich ophouden. Dit prachtige primaire woud is een van de mooiste bossen van Oeganda en herbergt niet minder dan dertien soorten primaten waaronder de rode en de bonte franjeaap, het zeldzame l’Hoest-aapje, drie soorten meerkatten (de groene, de witneus en de diadeem), vier soorten nachtprimaten, de grijswang mangaby, de olijfbaviaan en natuurlijk de sterren van het woud: de chimpansees. Verder is het woud ook een lustoord voor vlinderliefhebbers, want hier fladderen verschillende juweeltjes rond. Na de lunch in de lodge en een kleine siësta, maken we nog een prachtige natuurwandeling in de Bigodi Wetland Sanctuary. Dit kleine natuurgebied, dat in handen is van de lokale gemeenschap, is de uitgelezen plaats om de grote Blauwe Turaco te observeren. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

 

Dag 7: Kibale NP - Queen Elisabeth NP

Tijdens een rustig ontbijt genieten we na van ons verblijf in deze uniek gelegen lodge en rijden we wat later door een heuvelachtige streek met talrijke staalblauwe kratermeren. Na een picknicklunch rijden we naar het Queen Elisabeth Nationaal Park en ondernemen we een game drive. Met haar eindeloze grasvlaktes, vaak onderbroken door de talrijk aanwezige kandelaareuphorbia’s, herbergt dit park een grote populatie buffels, Oegandese kobs en ook de snelle topi. Aankomst in de late namiddag in de Katara lodge, waar we kunnen genieten van het weidse uitzicht over de immense vallei. Diner en overnachting in de lodge. (O,picknicklunch,D)

 

Dag 8: Queen Elisabeth NP

Na een vroeg ontbijt ondernemen we een game drive en concentreren we ons vooral op de paargronden van de Oegandese kob. De bronstige mannetjes creëren er tijdelijke territoria en hopen met opvallend gedrag vrouwtjes te winnen. Deze paargronden worden echter continu geobserveerd door hun natuurlijke vijanden en de kans is groot dat het liefdesspel van de mannetjes hen noodlottig wordt. Lunch in de Mweya lodge. Als het weer het toelaat, schepen we in voor een boottocht op het Kazinga-kanaal, waar met een beetje geluk verschillende dieren komen drinken of baden. Onder hen misschien grote kuddes buffels, families olifanten en allerlei soorten antilopen. Op de oever kunnen we waadvogels en steltlopers vinden en misschien zien we zelfs schaarbekken een waterballet opvoeren. De rivier zelf is dan weer het domein van groepen nijlpaarden en grote krokodillen. Na dit natuurspektakel is het niet alleen tijd om de camera’s, maar ook onszelf wat te laten afkoelen op het prachtige panoramaterras van de lodge. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

 

Dag 9: Queen Elisabeth NP - Bwindi NP

Na het ontbijt rijden we richting Bwindi en maken we onderweg een game drive. Met wat geluk kunnen we de boomklimmende leeuwen aanschouwen, waarvoor dit gedeelte van het park bekend staat. Picknicklunch. Wanneer we richting Bwindi rijden, zien we bij helder weer in de verte de driehoekige pieken van de Virunga-vulkanen in Rwanda en Congo. We rijden verder naar het Bwindi Nationaal Park dat bekend staat als het Bwindi Impenetrable Forest. Diner en overnachting in de vernieuwde en kwalitatieve Buhoma lodge of Mahogany Springs lodge. Vanuit beide lodges hebben we een prachtig uitzicht op de omgeving. (O,picknicklunch,D)

 

Dag 10: Bwindi NP

Dé grote dag, want na het ontbijt maken we ons klaar voor een rendez-vous met de berggorilla’s. De trek vereist een behoorlijke fitheid en dito wandelschoenen. De wandeling door het heuvelachtige terrein van dit haast ondoordringbare tropische woud kan fysiek zwaar zijn, afhankelijk van waar de berggorilla’s zich die dag bevinden. Om acht uur afspraak aan het ranger station waar we een speciale briefing krijgen over de strikt na te leven gedragscode tijdens deze gorillatrekking. De tocht gaat onder leiding van spoorzoekers en een Engelstalige gids door het ondoordringbare Bwindi-woud waarbij onze professionele escorts een weg vrijhakken in de dichte begroeiing. We laten ons onderdompelen in dit groene gewelf en absorberen elke geur en elk geluid die zo eigen zijn aan dit maagdelijke gebied. Tot we plots oog in oog staan met een vriendelijke kolos die met zijn enorme handen zeer delicaat een wortel pelt en eet tot zijn buik gezwollen staat. We staan in volle bewondering voor deze giganten die zich behendig door de jungle bewegen en luisteren aandachtig naar de zacht morrende geluiden die ze maken als ze met elkaar communiceren. We worden stil wanneer we beseffen dat er wereldwijd nog slechts een zeshonderdtal van deze zachtaardige bergreuzen door de heuvels trekken. Hun indringende blikken laten ons gegarandeerd nooit meer los! Het gegunde bezoekuur raast voorbij. Picknicklunch of lunch in de lodge. Degenen die vroegtijdig terug zijn en zich nog fit genoeg voelen, kunnen in de namiddag nog een wandeling maken langs de Munyaga-rivier. Het Bwindi-woud herbergt niet minder dan 24 endemische vogels waaronder de Kaapse breedbek en de bandstaarttrogon. Diner en overnachting in de lodge. (O,picknicklunch/L,D)

 

Dag 11: Bwindi NP - Lake Mburo NP

Ontbijt. We begeven ons langs gecultiveerde heuvels, bezaaid met bananenbomen, pittoreske dorpjes met lemen hutjes en groene valleien naar het Lake Mburo Nationaal Park. Picknicklunch onderweg. Lake Mburo vormt het verlengde van de Tanzaniaanse vlaktes en huisvest grote kuddes zebra, impala, eland en de alom tegenwoordige wrattenzwijnen. Deze savannedieren kunnen we reeds tijdens een game drive op weg naar onze exclusieve lodge waarnemen. Diner en overnachting in de rustig en uniek gelegen Mihingo lodge.(O,picknicklunch,D)

 

Dag 12: Lake Mburo NP

Na het ontbijt vertrekken we onder leiding van ervaren parkwachters voor een uitgebreide natuurwandeling in de ontluikende bush. Wellicht kruisen zebra’s, impala’s of buffels ons pad en worden we vanuit de boomkruinen gevolgd door tientallen priemende oogjes van de primaten. Lunch in onze lodge. In de namiddag vertrekken we opnieuw voor een game drive die we afronden met een korte wandeling bij zonsondergang. Diner en overnachting in de lodge. (O,L,D)

 

Dag 13: Lake Mburo NP - Entebbe - Brussel

Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we richting Entebbe. Onderweg stoppen we aan de evenaar waar we een picknicklunch nemen en tijd hebben om originele kunstwerken te bewonderen. In de namiddag keren we terug naar Lake Victoria Serena resort en krijgen voldoende tijd om nog wat te genieten van de spa-faciliteiten, ons te verfrissen en om te kleden. Na het afscheidsdiner worden we overgebracht naar de luchthaven van Entebbe, waar we ’s avonds inschepen voor een rechtstreekse lijnvlucht van Brussels Airlines naar Brussel. Maaltijden en drank aan boord zijn inbegrepen. (O,picknicklunch,D)

 

Dag 14: Brussel

Aankomst in de luchthaven Brussels Airport.

Prijs per persoon op basis van:

Op aanvraag

Inbegrepen:

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class)
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • De gorilla permits (600 USD p.p.) en chimpansee permits (150 USD p.p.). Deze zijn niet terugbetaalbaar
 • Alle maaltijden volgens programma (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 1/10/14)
 • Gespecialiseerde Afrikaans- of Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Annulerings- en reisbijstandsverzekering

Niet inbegrepen:

 • Dranken & persoonlijke uitgaven (bijv. souvenirs)
 • Visumkosten en eventuele kosten voor paspoort & inentingen
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis (mogelijk op aanvraag!)

minimum aantal deelnemers: 6
maximum aantal deelnemers: 12

Reisinformatie

Land en regio:
Formule:
Reis Type:
Reis tags:
Meer weten over dit aanbod?
Bel ons: +32 (0)3 652 16 56
Of mail ons: info@a1reizen.be


Media