Myanmar, het verborgen juweel

Myanmar:
 
Een land in het Zuidoosten van Azië met als hoofdstad Rangoon. De officiële taal is het Birmaans en er is een tropische moessonklimaat. Men betaalt er met de Myanmarese kyat. € 1 is ongeveer 1450 MMK.
Tijdens deze rondreis verken je pareltjes van de boeddhistische cultuur waaronder de Shwedagon-pagode en de tempels van Bagan of Mandalay. Je maakt boottochten op de Ayeyarwadi-rivier en het mooie Inle-meer, terwijl je elders de grotten van Pindaya en Monywa bezoekt. Niet minder indrukwekkend is het contact met de etnische minderheden als Akha, Zilver Palaung of Ann in Kyaing Tong. De vriendelijke glimlach van de Birmaan zul je zeker niet snel vergeten!

Myanmar: de reis

 • 19-daagse groepsreis
 • Laat u onderdompelen in het boeddhisme

Programma

Dag 1: Brussel - Bankok

Vertrek vanuit Brussel naar Yangon.

Dag 2: Yangon

Bij aankomst worden we overgebracht naar het SULE SHANGRI LA HOTEL voor de lunch. In de namiddag maken we een eerste verkennende stadsrondrit. Tijdens onze wandeling in de oude stad rond de Sule-pagode, wordt onze aandacht getrokken door de rijke verscheidenheid aan architectuur waarbij wonderlijke chedi’s en pareltjes uit het koloniale verleden elkaar afwisselen. Glanzende pagodes domineren het straatbeeld en uitgestrekte parken maken van Yangon een charmante tuinstad. Welkomstdiner in de binnenstad en overnachting in het hotel. (L,D)

 

Dag 3: Yangon - Twante

Na een copieus ontbijtbuffet nemen we de boot voor een ontspannende tocht op het Twante-kanaal. Twante is een typische deltastad die van oudsher bekend is voor haar aardewerk. Rivierklei en zand zijn de grondstoffen voor de handgedraaide potten en schalen die in alle formaten worden gemaakt. We varen terug naar de hoofdstad. Lunch aan boord. Vervolgens trekken we naar het schitterendste en meest mystieke gebouwencomplex van het boeddhistische Myanmar: de Shwedagon-pagode. Kipling beschreef dit immense tempelcomplex als ‘a beautiful winking wonder’ en betitelde het als ‘a golden mystery’. De devote sfeer wordt in deze majestueuze tempel bepaald door de talrijke pelgrims die komen offeren en mediteren aan de planeetposten, altaartjes, paviljoenen of aan een van de vier historische Boeddha’s. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

 

Dag 4: Yangon - Mandalay

Na een vroeg ontbijt worden we overgebracht naar de luchthaven voor een binnenlandse vlucht naar Mandalay, de laatste Birmaanse hoofdstad en het centrum van de Birmaanse cultuur. Daarvan getuigen de vele kunstzinnige ambachten zoals het bronsgieten of het bewerken van teakhout en marmer. We bezoeken ook een atelier waar kalaga’s, typische Birmaanse tapijten, worden vervaardigd. Na de lunch in een plaatselijk restaurant, bezoeken we de drukbezochte Mahamuni-pagode, het voornaamste heiligdom van Mandalay. Duizenden pelgrims tonen hier hun devotie en kleven goudblaadjes op het beeld van de Grote Wijze. Ook de mystieke dierenfiguren afkomstig van Angkor Wat krijgen onze belangstelling. In de 729 kleine pagodes van de Kuthodaw-pagode zijn marmeren tegels aangebracht met hierop de tekst van het tripitaka, de grondslag van de boeddhistische leer. Het Shwenandaw-klooster, gekend als het Gouden Paleis-klooster, overleefde als enig koninklijk paviljoen ongeschonden het geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Diner en overnachting in het luxueuze SEDONA HOTEL. (O,L,D)

 

Dag 5: Mandalay:  Mingun & Inwa

Na het ontbijt bewonderen we de traditionele ambachtslui en kijken we hoe gespierde mannen hun zware houten voorhamers ritmisch hanteren om zo vederlichte goudblaadjes te maken. Daarna varen we op de majestueuze Ayeyarwady-rivier naar Mingun, dat enkel per boot bereikbaar is. Hier zouden 50 000 Arakaanse dwangarbeiders ooit de grootste pagode ter wereld oprichten. Enkel een kolossaal bakstenen voetstuk en de grootste, tevens intacte, klok ter wereld zijn nog getuigen van het glorieuze 19de-eeuwse Birmaanse koninkrijk. De lunch nemen we onderweg aan boord. We passeren het spectaculair gelegen religieuze centrum Sagaing met zijn 735 kloosters en bereiken zo Inwa met haar scheve toren. We wandelen over de 1,2 km lange U Bein-brug, een 200 jaar oude teakhouten brug zoals er geen twee te vinden zijn in de wereld. Deze drukke wandelweg biedt een onvergetelijk uitzicht op de zacht wegglijdende zon. Overnachting en diner in het hotel. (O,L,D)

 

Dag 6: Mandalay - Monywa

Na het ontbijt rijden we naar Monywa, een belangrijke handelsstad gelegen op de oever van de Chindwin-rivier ten noordwesten van Mandalay. Deze stad laat zijn toeristen pas toe sinds de jaren negentig. We nemen een kijkje in de Mohnyin Than Bodda-tempel. Dit complex bestaat uit 582 357 grote en kleinere Boeddhabeelden en 471 pagodes. Na de lunch varen we westwaarts naar de overkant van de Chindwin-rivier, waar we op zoek gaan naar de grotten van Hpo win Daung en Shwe ba Daung. Gelovige boeddhisten lieten hier 947 grotten uit zandsteen maken. Diner en overnachting in het eenvoudige WIN UNITY HOTEL. (O,L,D)

 

Dag 7: Monywa - Pakkoku - Mount Popa

Na het ontbijt, kunnen we niet voorbij gaan aan de hoogste (105 m) en langste (102 m) liggende Boeddha van Myanmar. Ook de thanakan-plantages en het gezellige Ma U-dorp waar wierookstokjes worden vervaardigd, verdienen een bezoek. Via de nieuwe brug over de Ayeyarwady-rivier rijden we verder naar het natuurvriendelijke POPA MOUNTAIN RESORT, gelegen op de flanken van de 1581 m hoge Popa-berg. Lunch onderweg. Diner en overnachting in het resort. (O,L,D)

 

Dag 8: Mount Popa - Bagan 

Na het ontbijt beklimmen we de lager gelegen vulkaankegel, het historisch heiligdom van de ‘geesten’ of ‘nats’. Daarna rijden we richting Bagan, met haar 2237 tempels door Unesco terecht tot werelderfenis uitgeroepen. We lunchen in een plaatselijk restaurant en nadien checken we in in het unieke AUREUM PALACE RESORT. In de namiddag bezoeken we de Ananda-tempel, het meest bekende en best bewaarde bouwwerk van Bagan. In de piramidevormige Dhammayanyi-tempel staan we tegenover het grootse en massieve bouwwerk met een indrukwekkend en naadloos metselwerk. Tegen valavond beklimmen we een van de tempels om te genieten van het weidse uitzicht over de vlakten van Bagan. Diner en overnachting in het prachtige Aureum Palace resort. (O,L,D)

 

Dag 9: Bagan

Na het ontbijt bezoeken we de uitgestrekte tempelvlakte per paardenkar. We houden halt bij de Gubyaukgyi-tempel nabij het dorpje Wetkyi-in, waar we de best bewaarde jakata-muurschilderingen uit de Bagan-periode aantreffen. In de 13de-eeuwse Sulamani-tempel bewonderen we fraaie fresco’s. We bezoeken de Thatbeyinnyu-tempel, de hoogste van Bagan, en tenslotte de kleine maar elegante Shwegugyi-tempel. Na de lunch in een plaatselijk restaurant bezoeken we een authentiek lakwerkdorp. Handige meisjeshanden vervaardigen schalen, potten en vazen uit bamboe of hout, die nadien minutieus en meesterlijk beschilderd worden met natuurlijke lak. We begeven ons naar de Manuha en Nan Paya-tempel, die volgens de legende beide de gevoelens van de gelijknamige opdrachtgever symboliseren: de Mon-koning van Thaton in Neder-Birma, die in de 11de eeuw door de koning van Bagan gevangen werd genomen. Diner en overnachting in het resort. (O,L,D)

Opmerking:
De ballonvaarten over Bagan worden georganiseerd van begin oktober tot eind maart en zijn steeds afhankelijk van de weersomstandigheden. Indien je wenst deel te nemen aan deze facultatieve excursie, dien je dit bij inschrijving te melden, zodat de reservatie tijdig gemaakt kan worden. Prijs: ± 350 USD per persoon (niet inbegrepen), ter plaatse contant te betalen.

 

Dag 10: Bagan 

Na het ontbijt bezoeken we een typische markt en bereiken zo de 11de-eeuwse Shwezigon-pagode. Deze wordt beschouwd als het prototype van de Birmaanse pagode en bevat een reliek van Boeddha. Hierna staat de indrukwekkende Dhammayazita-tempel op ons programma. Dit bouwwerk valt op door zijn vijfhoekig grondplan, waarmee het inging tegen de Indiase bouwvoorschriften in de laatste fase van het eerste Birmaanse rijk. Na de lunch in een plaatselijk restaurant genieten we van een welverdiende vrije namiddag. Diner en overnachting in het resort. (O,L,D)

 

Dag 11: Bagan - Heho - Loikaw

Na het ontbijt, inscheping voor een binnenlandse vlucht naar Heho. Bij aankomst rijden we naar Loikaw, hoofdstad van de Kayah-staat en een authentieke regio die toeristisch nog onontgonnen is. Het is het oorspronkelijke leefgebied van de Padoungvrouwen of zogenaamde giraffevrouwen, bekend om het dragen van zware nekringen. De meesten zijn uitgeweken naar het noorden van Thailand, waar ze een centje bijverdienen dankzij het toerisme, maar hier in het hartje van Kayah zijn hun gebruiken nog oprecht. Tijdens de lange rit ervaren we het traditionele en authentieke Myanmar. De tocht voert ons langs rijst- en korenvelden, onderbroken door talloze dorpjes van PA-O minderheden. Een fijne manier om kennis te maken met hun dagelijkse leven. Lunch onderweg. In de late namiddag aankomst in Loikaw, waar we een kort bezoek brengen aan de meest vereerde pagode van deze regio: de Taungkwe Zeti. Indien de tijd het toelaat, genieten we hier nog van een mooie zonsondergang. Diner en overnachting in het eenvoudige MYAT NAN TAW HOTEL. (O,L,D)

 

Dag 12: Loikaw

Ontbijt. Deze voormiddag bezoeken we de Demore Soe markt op weg naar een typisch Padaung dorp verderop gelegen in de golvende heuvels van de Kayah-staat. Het straatbeeld oogt verwonderlijk katholiek in dit voor 90% boeddhistische land. 10% van de Kayah zijn katholiek, dat merken we aan de kruisjes op de kerken en huizen. Na meer dan een uur rijden door een uniek en prachtig landschap bereiken wij het leefgebied van de Padaung, waar wij ons laten verrassen door hun gastvrijheid en zachtaardigheid. Na onze terugtocht lunchen wij in een lokaal restaurant in het centrum van Loikaw. Een bezoek aan een textielweverij en de Pohperyone kloosterschool in de namiddag is het einde van een boeiende dag. Dankzij het oude opleidingssysteem daterend uit de 11de eeuw worden in afgelegen gebieden nog veel noodlijdende kinderen aan onderwijs geholpen. Hier krijgen ze een basisopleiding lezen, schrijven en rekenkunde. Diner en overnachting in het hotel. (O,L,D)

 

Dag 13: Loikaw - Pekon - Samkar - Inle Meer

Een bezoek aan de Kutobo post met animistische nats-tekens, is onze eerste stop. Het dagelijks leven van elke Birmaan is doordrongen van deze geestenwereld. Je ziet het vaak terug aan velden en aan de huizen, waar de bewoners dagelijks kleine offers leggen aan tempeltjes of schrijnen. Helaas is deze complexe geestenwereld snel aan het verdwijnen. In Pekon schepen wij in voor onze tocht naar het Inle meer. Na ongeveer een uur varen bereiken wij Samkar, een 16de eeuwse pagode stad op en rond het Samkar-meer. Lunch bij het meer. Na een bezoek aan het “Thaya Gone”-dorp met zijn 236 pagodes uit de 17de eeuw bereiken wij het Inle-meer. De vijf uur durende tocht brengt ons door het leefgebied van de vriendelijke PA-O en Intha minderheden. Het continu wisselende waterlandschap verveelt nooit. Lage graslanden waar boeren op het land werken, vrolijk spelende kinderen, dichtbegroeide vaargeulen vol waterhyacinten, de drijvende dorpen met hun gouden pagodes en stoepa’s. Onafgebroken glijdt het vredige landschap voor onze ogen voorbij. Diner en overnachting in het luxueuze VILLA INLE RESORT. (O,L,D)

 

Dag 14: Inle: Indain

Na het ontbijt zetten we onze boottocht verder en veranderen we van koers om onder het waakzame oog van een behendige stuurman via een kronkelende rivier naar Indain te varen. Indain telt zo’n duizend pagodes. Het lijkt wel of hier de tijd is blijven stilstaan. In het Nga Phe Chaung-klooster bewonderen we de prachtig versierde altaren, die door de vroegere plaatselijke Shan-vorsten naar hier werden gebracht, nadat ze hun macht aan de Britten hadden overgedragen. Diner en overnachting in het resort. (O,L,D)

 

Dag 15: Inle: Heho - Kyaing Tong

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven voor een binnenlandse vlucht naar Kyaing Tong. Lunch in een plaatselijk restaurant. Genesteld in een vruchtbare vallei, wordt deze hoofdplaats van de oostelijke Shan-staat als een kostbaar geschenk moederlijk omarmd door indrukwekkende heuvellandschappen. De regio rond Kyaing Tong is de thuishaven voor tal van bergvolkeren, die hun authenticiteit wisten te bewaren. De stad is het cultureel centrum van de Khun, een bevolkingsgroep die in de 13de eeuw vanuit het Thaise koninkrijk Lanna naar Birma trok. Na een korte klim door een heuvelig, met rubberplantages bezaaid landschap kloppen we aan bij de Akhu, waar oudere vrouwen samen een pijp roken na hun dagelijkse bezigheden. Via een mooi wandelpad bereiken we een dorp van de Khun-Shan, die vooral leven van het verbouwen van rijst. Hierbij gebruiken ze waterbuffels als trekdieren. Na een flinke tocht terug naar Kyaing Tong, nemen we onze intrek in het eenvoudige plaatselijke hotelletje: PRINCESS of GOLDEN STAR HOTEL. Dat deze stad nog maar weinig van de moderne samenleving heeft overgenomen, komt tot uiting in het ontbreken of uitvallen van elektriciteit. ‘s Avonds wandelen we door de oude straten van de binnenstad naar een plaatselijk restaurant voor het diner. Overnachting in het hotel. (O,L,D)

 

Dag 16: Kyaing Tong

Ontbijt. Onder het oplettende oog van de indrukwekkende natuur, maken we uitgebreid kennis met enkele zeer interessante minderheden. Eerst rijden we naar het hoofddorp van de Akha, een uit Tibet afkomstig bergvolk. Hun fascinerende hoofdtooi en zilveren sieraden onderscheiden hen van andere bergstammen. We zetten onze tocht verder en beginnen aan een fikse klim. Via irreële vergezichten bereiken we het dorp van de Ann, dat bestaat uit eenvoudig opgetrokken bamboehutten en paalwoningen. Hier zetten we een stap terug in de tijd. Door hun typische fysionomie onderscheiden de dorpelingen zich duidelijk van naburige etnische groepen. Omdat ze er een eigen geesteswereld op nahouden, leunen de Ann ook niet onmiddellijk aan bij andere bergvolkeren. Hun serene, zwarte kledij wordt fijnzinnig opgesmukt met eenvoudige zilveren juwelen. Ze leiden een agrarisch bestaan: rijst is de voornaamste voedingsbron, waarop het telen van o.a. bonen, erwten, maïs of sesam een dankbare aanvulling is. Eenvoudige picknicklunch. In de namiddag wacht ons een ontmoeting met de Zilver Palaung. Naast haar bonte, goedlachse en luidruchtige inwoners, telt deze nederzetting vele buffels, varkens en eenden die de rijkdom van dit dorp uitmaken. Diner in de stad. Overnachting in het hotel. (O,picknicklunch,D)

 

Dag 17: Kyaing Tong - Tachilek - Mae Sai Thailand

Na het ontbijt zoeken we de gezellige drukte van de plaatselijke, exotische markt op. We rijden door het mooie berggebied naar de grensplaats Tachilek, de hoofdplaats van de zogenaamde ‘Gouden Driehoek’, waar we de grens met Thailand oversteken. Hier laten we de ongerepte regio’s achter ons en dompelen we ons onder in het comfort van het luxueuze DUSIT ISLAND RESORT, gelegen aan de Kok-rivier, waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

 

Dag 18: Mae Sai - Gouden Driehoek - Brussel

Na middernacht, doorverbinding per rechtstreekse lijnvlucht van Thai Airways naar Brussel. Maaltijden en drank aan boord van de lange afstandsvluchten zijn inbegrepen. (O)

 

Dag 19: Brussel

Aankomst in Brussel.

Prijs per persoon:

Op aanvraag

Inbegrepen:

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/naar Brussel
 • Binnenlandse vluchten in groepsklasse (economy class)
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • Alle maaltijden volgens programma (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 1/10/15)
 • Gespecialiseerde Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Annulerings- en reisbijstandsverzekering

Niet inbegrepen:

 • Dranken & persoonlijke uitgaven (bijv. souvenirs)
 • Visumkosten en eventuele kosten voor paspoort & inentingen
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis (mogelijk op aanvraag!)

Vertrekdata van t/m:

Op aanvraag

minimum aantal deelnemers: 10

maximum aantal deelnemers: 20

Reisinformatie

Land en regio:
Formule:
Reis Type:
Reis tags:
Meer weten over dit aanbod?
Bel ons: +32 (0)3 652 16 56
Of mail ons: info@a1reizen.be


Media