Beleef Kroatië: van Zagreb tot Split

Kroatië
 
Kroatië is een land dat steeds meer in trek is bij de toeristen. De hoofdstad is Zagreb.
Buiten dat Kroatië verschillende grenslanden heeft zoals Bosnië, Servië en Hongarije heeft het ook een grote diversiteit in het landschap:
in het noorden zijn het vooral graslanden, meren en heuvels. Dan is er een dichtbebost berggebied bij Lika, een deel van de Dinarische Alpen.
Ook hebben ze een rotsachtige kustlijn en talloze eilandjes in de Adriatische Zee.
De moedertaal is Kroatisch, dat geschreven wordt in het Latijnse alfabet.
Zelfs de Kroatische cultuur kent een grote diversiteit qua invloeden: vooral Oud-Griekse, Romeinse en Illyrische culturen. Het land is dan ook rijk aan monumenten: 6 monumenten zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.
 
Kroatië: de reis
 
 • 10 dagen/9 nachten
 • Individuele beleefreis
 • Een tocht door een uniek stuk Unesco-Werelderfgoed
 • Keuze uit verschillende hotels

Programma

Dag 1: Vlucht Brussel - Zagreb

Ophalen van uw huurwagen. Twee nachten in Hotel AS Zagreb (p. 456), of in het schitterende Hotel The Esplanade in Zagreb (p. 457) of voor wie Zagreb niet wenst te bezoeken, tot de Plitvice meren (± 54 km) in hotel Degenija (p. 456).

 

Dag 2: Zagreb

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, kent zijn ontstaan in 2 middeleeuwse nederzettingen Kaptol en Gradec, beide gelegen op een andere heuvel. Vandaag is Zagreb een levendige universiteitsstad, een stad op mensenmaat. Wandelen is de manier bij uitstek om de schoonheid ervan te ontdekken, want alle bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet te bereiken. U kan naar de barokke bovenstad, Gornji Grad, met haar steegjes en trappen die kronkelen langs paleizen en kerken, maar u kan ook flaneren langs Art Nouveau-gebouwen, de boeiende musea en de magnifieke parken van de benedenstad, Donji Grad. Zagreb staat ook voor 'genieten': op één van de talrijke terrasjes of in één van de excellente restaurants. Indien u aan de Plitvice meren verblijft, zie dag 3.

 

Dag 3: De Meren van Plitvice (± 137 km vanuit Zagreb)

Dit uniek Nationaal Park, Unesco-Werelderfgoed, met 16 meren die elkaar via een reeks van watervallen trapsgewijs voeden, is gelegen in een bosrijk berglandschap: u ontdekt dit met uitgestippelde wandelingen van 2 uur tot 8 uur. Verder (± 160 km) naar Zadar: 5 nachten in Hotel Adriana (p. 458), Hotel Bastion/ Art Hotel Kalelarga (p. 459) of ons tophotel Iadera (p. 460) of Hotel Boskinac (p. 461) op het eiland Pag (± 85 km extra)

 

Dag 4: Het eiland Pag en de omgeving van Zadar

In het piepkleine middeleeuwse dorpje Nin prijkt een verrukkelijk vroegchristelijk kerkje (9de eeuw), het oudste van Kroatië. Verder naar het eiland Pag, met zijn indrukwekkende 'maanlandschappen'.

 

Dag 5: Zadar

Zadar was altijd al een belangrijke stad. Drieduizend jaar geleden werd ze gesticht, bewoond door Liburnische stammen en geregeerd door Romeinse keizers, om uit te groeien tot een aanzienlijk Byzantijns centrum en later een geliefkoosd oord voor de Venetianen. In de 7de eeuw al werd de stad de hoofdstad van Dalmatië, een eer die ze zou behouden tot in 1918. Zadar verkennen kan u best te voet. Op een vrij beperkte oppervlakte wordt u overspoeld met zowel historische als culturele hoogstandjes zoals bv. het Forum Romanum. Vier eeuwen Venetiaanse overheersing hebben hier hun sporen nagelaten, maar het is vooral de St.-Donatiuskerk die het symbool van de stad geworden is. Bij zonsondergang is het aangenaam flaneren langs de 'Riva' en het 'zeeorgel', een enig concept van 35 buizen onder speciaal aangelegde trappen, die dankzij het samengaan van water en wind een harmonieus geluid voortbrengen.

 

Dag 6: De Kornati-eilanden

Deze unieke archipel van 152 eilanden met niet meer dan 2 permanente bewoners, tussen Zadar en Šibenik, biedt abstrakte kale landschappen en kan alleen bezocht worden per boot met een speciale vergunning of met een georganiseerde excursie (beschermd natuurgebied).

 

Dag 7: Het Nationaal Park Paklenica (± 90 km H/T)

Dit Nationaal Park ligt in het hart van het Velebit-gebergte en is befaamd om zijn indrukwekkende bergkammen en duizelingwekkende canyons.

 

Dag 8: Sibenik of Trogir 

Šibenik werd in de 9e eeuw gebouwd op een heuvel die boven de rest oprijst.  Het was een stad van vissers en piraten en het toneel van de honderdjarige strijd tussen Venetië en Byzantium. Door de strategische ligging van de stad werd Šibenik voortdurend bedreigd en zorgde daarom voor een goede verdediging: de twee torens aan de haven, de oude wallen en de 3 forten. Šibenik pronkt graag met zijn mooie middeleeuwse stadskern met de beroemde St. Jacobskathedraal een waar meesterwerk. De geplaveide steegjes en de wirwar van trappen verlenen het stadje een Italiaanse charme waar het aangenaam vertoeven is.
Trogir ligt op een klein eiland, d.m.v. een brug verbonden met het vasteland. Tot op vandaag is het een bekoorlijk Middeleeuws stadje gebleven, Werelderfgoed van de Unesco. Geen wonder, want hier zijn zo veel pareltjes van architectuur terug te vinden uit de Griekse, Romeinse, Middeleeuwse en Venetiaanse geschiedenis, in torens, kerken en paleizen, die bovendien uitstekend bewaard zijn. Verder tot Split waar u 2 nachten verblijft in hotel Meridien Lav (p. 465), hotel Split (p. 464) of hotel Cornaro (*).


Dag 9: Het historische Split 

Split is vandaag het meest verbazingwekkende stadscentrum van Kroatië: de stad is gebouwd rond het meer dan 1700 jaar oude paleis van keizer Diocletianus, een waar labyrint van straatjes en gebouwen, Korintische zuilen, romaanse en barokke woningen, Romeinse bas-reliëfs, gotische-renaissancistische gevels, dit in combinatie met talrijke winkeltjes, bars en terrasjes. Bezoek aan dit indrukwekkende paleis van Diocletianus, het plein van de republiek, de aangename Riva of zeeboulevard, het Archeologisch museum, de Galerija Mestrovič...


Dag 10: Split - Brussel

Afgifte huurwagen en terugvlucht naar Brussel of verlenging in een van onze kusthotels.

Prijs per persoon:

 • Op aanvraag
 • 3de bed en/of kinderkorting

Inbegrepen:

 • 7 hotelovernachtingen in  tweepersoonskamer (basistype)
 • Huurauto: 7 dagen vanuit de luchthaven van zagreb tot luchthaven van Zadar, categorie B bezet door 2 personen incl. verzekering tegen schade, verlies en diefstal en onbeperkt aantal kilometers, luchthaventoeslag
 • B.T.W.

Niet inbegrepen:

 • Eventuele heen- en terugvlucht
 • Toegangsgelden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Tolwegen
 • Ferries
 • Eventuele supplementen voor een hoger kamertype

Vertrekdatum van t/m:

Alle dagen

minimum aantal deelnemers: 2

Meer weten over dit aanbod?
Bel ons: +32 (0)3 652 16 56
Of mail ons: info@a1reizen.be


Media