Festival Aix-en-Provence

Zondag 10 juli tot vrijdag 15 juli 2022

Een exclusieve muziekervaring in een historische stad die bruist van cultuur en fonteinen.

Het Festival van Aix-en-Provence staat al jaren borg voor avontuur en absolute topkwaliteit. Alleen de allerbeste zangers, de meest spraakmakende regisseurs en de grootste dirigenten zijn er welkom. Cimarosa dompelt u vier dagen na elkaar onder in een bruisend bad van opera en grootse symfonieën: een programma voor muzikale gulzigaards die tegelijkertijd de kleinste delicatessen weten te smaken.

Eerst gaan we kijken naar Idomeneo, de grote opera-doorbraak van Mozart uit 1781. In de sporen van Gluck begreep Mozart dat de Italiaanse opera maar eens komaf moest maken met dat bloedeloze belcanto-gedoe: actie en variatie moest er komen, koren, dansen, ensembles, enzovoort. Met Raphaël Pichon aan de pupiter is de volle vaart alvast verzekerd.

Op de tweede dag krijgen we Richard Strauss’ Salome voorgeschoteld. Zelfs met de ogen dicht wordt dat een feest, met Elsa Dreisig in de titelrol. Bij de creatie in 1906 zette deze opera muziekminnend Europa helemaal op zijn kop, en al zijn we intussen meer dan honderd jaar verder, het werk blijft ook vandaag met een enorme kracht op ons inbeuken.

Uit diezelfde periode dateert ook Mahlers grootse Tweede Symfonie, bijgenaamd ‘Verrijzenis’ – ons menu voor de derde dag. De controversiële regisseur Romeo Castellucci presenteert daar een (ongetwijfeld zeer bijzondere) scenische versie van. Vorig jaar thematiseerde hij in Aix nog ‘de dood’ via Mozarts Requiem, nu gaat hij dus een stapje verder met ‘de verrijzenis’. Esa-Peka Salonen dirigeert het Orchestre de Paris.

Diezelfde tandem slaat ook op de laatste dag van ons bezoek de handen in elkaar, nu voor een uitvoering van Olivier Messiaens Turangalîla-symfonie: een ongelooflijk en gigantisch meesterwerk, dat u maar zelden live kan horen, en dat ongetwijfeld nog lang na de laatste noot in uw hoofd zal blijven nazinderen. Kortom, een uniek programma, met vier topaffiches op vier dagen. Nog niet zo lang geleden hadden we daar minstens een jaar voor nodig …

Aix-en-Provence,

 • stad waar statige pleinen afwisselen met een wirwar van mondaine en charmante straatjes,
 • stad waar sinds 1409 studenten vertoeven,
 • stad van vele imposante herenhuizen,
 • stad van vele cafeetjes en terrasjes,
 • stad van kleurrijke marktjes en gezellige boetiekjes,
 • stad van de duizend fonteinen,
 • stad van Paul Cézanne, Émile Zola en Darius Milhaud.

Reisprogramma

Zondag 10 juli - reisdag

We verzamelen in Brussel-Zuid om 12u30 waar de TGV vertrekt richting Provence. Het station van Aix-en-Provence ligt even buiten de stad. Een bus zal klaarstaan om ons naar het hotel te brengen.

We verblijven in hotel AQUABELLA ****, waar we - na het inchecken - meteen aan tafel schuiven voor een verfijnd driegangendiner.

Maandag 11 juli

Elke ochtend na het ontbijt geeft Pieter Bergé ons een introductie op de avondvoorstelling. Vandaag maakt hij ons warm voor de voorstelling van Idomeneo Rè di Creta. Na deze lezing vertrekken we met de bus naar Marseille. Een stadsgids wacht ons daar op aan de Basilique Notre-Dame-de-la-Garde die hoog boven de stad uittorent. Deze schitterende 19e-eeuwse basiliek in romaans-Byzantijnse stijl schittert door het vele goud- en mozaïekwerk, de koepels en de veelkleurige marmer. ‘La bonne mère’, zoals de basiliek in Marseille genoemd wordt, waakt over de vissers, de zeelieden en de inwoners van Marseille.

Via de Cours Pierre Puget en de Place d’Estienne-d’Orves wandelen we langs de Anciens Arcenaulx de Galères (in de 17e eeuw gebouwd door Jean-Baptiste Colbert) en dalen we samen met de gids verder af naar de Vieux Port, het kloppend hart van de stad. We genieten hier samen van een geraffineerde mediterrane bootlunch bij Restaurant La Nautique.

Aan de overkant van de haven lonkt het MuCEM (Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée), streng en stoer vanop afstand, maar verrassend subtiel. Dit museum is sinds 2013 dé nieuwe culturele hotspot van Marseille.  Het moderne gedeelte - een zwarte kubus in een web van vezelbeton - werd gebouwd door de Algerijnse architect Rudy Ricotti en is via een passerelle verbonden met het 17e-eeuwse Fort Saint-Jean.

Het MuCEM herbergt meer dan tweehonderdvijftigduizend objecten die de geschiedenis en cultuur van de beschavingen rond de Middellandse Zee illustreren.

Onze gids neemt ons mee in en rond het MuCEM voor een exclusieve beleving van architectuur, hoogtepunten uit de collectie, de panoramische tuin en het machtige uitzicht op de Vieux Port.

De bus wacht ons op aan het museum voor de terugrit naar Aix-en-Provence, waar u vrij kan genieten van een avondmaaltijd in de stad of van een frisse duik in het zwembad van het hotel.

Vanuit het hotel vertrekken we samen te voet naar het Théâtre de l’Archevêché.

IDOMENEO, RE DI CRETA

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Koor en orkest Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon
In een regie van Satoshi Miyagi

Dinsdag 12 juli

Na de inleiding op onze opera-avond (Salomé) trekken we vandaag naar het oude centrum van Aix-en-Provence. Onze gids verwelkomt ons aan de Fontaine de la Rotonde, dé ontmoetingsplaats van Aix-en-Provence. Boven op deze monumentale fontein prijken 3 marmeren beelden die de justitie, de landbouw en de schone kunsten vertegenwoordigen. Meteen wordt onze aandacht getrokken door de grandeur van Le Cours Mirabeau, een prachtige promenade – door zijn platanen ook wel de ‘groene tunnel’ genoemd – met indrukwekkende en sierlijke 17e -en 18e -eeuwse herenhuizen, waaronder l’hôtel Maurel de Pontèves met zijn opmerkelijke façade. 

Paul Cézanne ging op deze Cours Mirabeau naar zijn stamcafé “Les deux garçons” en schreef hierover dat ‘een bezoek aan Aix maar half was als hij er niet een uurtje op het brede terras had gezeten – te midden van studenten, plaatselijke bohémiens en intellectuele Parijzenaars – zonder de knappe passantes bewonderd te hebben.’

Ook wanneer we verder wandelen door de wijk Mazarin worden we door de schoonheid van vele herenhuizen getroffen. We komen langs het Hôtel de Ville, met zijn opmerkelijke voorgevel in Italiaanse stijl, zijn prachtige balkon in smeedwerk en met zijn majestueuze deuren in houtsculptuur en de prachtige binnenplaats.

Onze wandeling gaat voort naar de Halle aux Grains waar onze aandacht getrokken wordt door een fronton waarop de twee rivieren die door de Provence vloeien – Le Rhône & La Durance - worden gepersonaliseerd.

Uiteraard kan een bezoek aan de Cathédrale Saint Sauveur niet op onze tour ontbreken. Meteen valt op hoe in deze kathedraal verschillende stijlen zich hier vermengen zoals de eenvoudige romaanse 12e -eeuwse façade die overgaat in een flamboyante 16e -eeuwse voorgevel. Aan de andere zijde ontdekken we een laatgotisch portaal. Het romaanse schip is gedecoreerd met Vlaamse wandtapijten en hier verdient het schilderij ‘Le Buisson ardent’ (Het brandende braambos) - dat in 1476 geschilderd werd door Nicolas Froment in opdracht van ‘Le bon Roi René’ - zeker onze aandacht.

Nadat we in het centrum van Aix-en-Provence genieten van een driegangenlunch, zetten we onze cultureel gevulde dag verder in het Musée Granet. Dit museum dat oorspronkelijk zetelde in de voormalige priorij is in de loop der jaren uitgebreid met verschillende panden die samen een verzameling van twaalfduizend kunstwerken herbergen. Zo werd ook La Chapelle des Pénitents Blancs toegevoegd. In deze kapel – het zogenaamde Musée Granet XXe – bezoeken wij samen met een gids de verzameling van Jean Planque. De collectie van deze Zwitserse schilder bestaat uit 300 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken, met onder meer werk van Picasso, Braque, Dufy, Laurens, Léger, Klee, Bissière, de Staël en Dubuffet.

Wie na het geleid bezoek nog niet voldaan is, kan ook nog de andere delen van het museum opzoeken, waaronder een zaal die volledig gewijd is aan werk van Paul Cézanne. Wie liever even wat rustiger aandoet, kan genieten van een terrasje in de stad of kan zichzelf verwennen in de spa-faciliteiten van het hotel.

Vanuit het hotel vertrekken we samen naar het Grand Théâtre de Provence voor de avondvoorstelling.

SALOME

Richard Strauss (1864 – 1949)

 

Orchestre de Paris onder leiding van Ingo Metzmacher
In een regie van Andrea Breth

Woensdag 13 juli

Na de introductie op de Mahler-voorstelling vanavond vertrekken we met de bus richting Saint-Rémy-de-Provence voor een welgevulde dag.

Ten zuiden van Saint-Rémy-de-Provence, aan de voet van de Alpilles, lag ooit de bloeiende Romeinse stad Glanum, waarvan indrukwekkende opgravingen te bezoeken zijn in de archeologische Glanum-site. Zeer imposant uit deze periode zijn de Arc de Triomphe en het 18 meter hoge Mausoleum Julius, dat bijna intact is en waarvan de sokkel versierd is met prachtige bas-reliëfs.

Iets verderop – te midden van het prachtige landschap – schittert het Monastère Saint-Paul-de-Mausole, genoemd naar het Romeinse mausoleum en naar de bisschop ‘Paul’ die toestemming gaf tot het bouwen van dit klooster waarvan ons meteen de mooie vierkante klokkentoren met booglisenen opvalt. Met een gids verkennen we deze abdij die beschreven wordt als een meesterwerk van de romaanse architectuur in de Provence. De intieme binnenhof ademt de rust en contemplatie van het kloosterleven uit. In de kloostergangen treffen we magnifiek gebeeldhouwde kapitelen, rijk aan symboliek.

In 1852 werd een decreet goedgekeurd waarbij toestemming werd gegeven om in het klooster verblijf te geven aan 100 geestesgestoorde mannen en vrouwen.  In deze Clinique Saint-Paul – die ook vandaag nog als psychiatrisch ziekenhuis actief is – liet Vincent Van Gogh zich vrijwillig opnemen tussen 3 mei 1889 en 16 mei 1890. Van Gogh raakte hier helemaal gefascineerd door het licht en de schoonheid van de landschappen rondom Saint-Rémy, wat resulteerde in een grote hoeveelheid tekeningen en schilderijen. Tijdens onze rondleiding komen we langs een reconstructie van de kamer waar Van Gogh verbleef in het Pavillon des Hommes. In de tuin is een artistiek parcours aangelegd met reproducties van beroemde werken die Van Gogh hier schilderde tijdens zijn verblijf.

Na een driegangenlunch in bistrot de l’Aupiho (van de Vlaamse chef Lieven Van Aken), zetten we onze uitstap verder richting Tarascon.

Hier hebben we vanmiddag afspraak met de vice-president van de ‘Association des amis de la Chapelle Saint Gabriel’ die ons zal rondleiden.

Deze 12e -eeuwse kapel is een verborgen parel  temidden van olijfbomen en cipressen. Onmiddelijk worden we gecharmeerd door het geraffineerde beeldhouwwerk in de voorgevel, waaronder een zeer expressief timpaan met aan de ene zijde Daniël in de leeuwenkuil die met lang uitgstrekte armen tot God bidt – en aan de andere zijde Adam en Eva, die hun naaktheid bedekken terwijl de slang der verleiding wegkronkelt in de boom.

In contrast met de rijkdom van de façade is het interieur van de kapel aangrijpend door zijn uitgesproken eenvoud en soberheid.

Na het bezoek keren we terug naar ons hotel. Voor de voorstelling vanavond wandelen we samen naar het centrum van Aix-en-Provence waar een festivalbus ons meeneemt naar het stadium in Vitrolles (25 km). (Op dezelfde manier keren we na de voorstelling terug naar Aix-en Provence.)

RÉSURRECTION

SYMFONIE nr 2 in c

Gustav Mahler (1860 – 1911)

 

Choeur et Orchestre de Paris
Onder leiding van Esa-Pekka Salonen
In een regie van Romeo Castellucci
Sopraan: Golda Schultz
Alt: Marianne Crebassa

Donderdag 14 juli

We starten onze dag met een introductie op het Messiaen-concert van vanavond en we stappen opnieuw op de bus voor een bezoek aan de Abdij van Silvacane die op 33 km van Aix-en-Provence ligt.

In 1144 besloten de monniken van de cisterciënzerabdij van Morimond om aan de drassige oevers van de rivier La Durance – in het woud (silva) van riet (cana) - een nieuwe abdij ‘Silvacana’ te vestigen.

De kerk (1175-1220) – traditioneel gebouwd volgens het Latijns kruis en met een vlakke koorsluiting - heeft een hoog overwelfd transept en is een toonbeeld van de sobere architectuur van de cisterciënzers. De kruisgangen dateren uit de dertiende eeuw.

Met uitzondering van de 14e -eeuwse refter met hoge vensters en een grote rozet, werden de kloostergebouwen opgetrokken tussen 1210 en 1300. De geleide rondleiding geeft ons toegang tot de slaapzaal, de kapittelzaal, de refter en de verwarmde zaal. De eenvoud en de puurheid van deze architectuur staan volledig ten dienste van de spirituele beleving van de monniken.

’s Middags genieten we nog van een laatste gezamenlijke lunch en kan u in Aix-en-Provence nog verder de sfeer opsnuiven. Wie hongert naar nog meer culturele beleving kan bij de reisbegeleiding tips krijgen voor bijvoorbeeld een bezoek aan het atelier van Cézanne of een wandeling langs de vele mooie fonteinen en herenhuizen. Uitrusten aan het zwembad van het hotel of genieten op een van de vele terrasjes op de Cours Mirabeau – al dan niet op de wijze van Cézanne  – behoort ook tot de mogelijkheden.

's Avonds wandelen we samen naar het Grand Théâtre de Provence voor het concert.

TURANGALÎLA-SYMFONIE

Olivier Messiaen (1908 – 1992)

 

Orchestre de Paris onder leiding van Esa-Pekka Salonen
Bertrand Chamayou aan de piano

Vrijdag 15 juli - reisdag

Met een koffer vol indrukken nemen we kort voor de middag afscheid van Aix-en-Provence. Een autobus brengt ons naar het station waar we de TGV nemen richting Brussel-Zuid. Aankomst verwacht om 17u43.

Voor meer informatie over de voorstellingen en de volledige casting verwijzen we u graag door naar de officiële website van het festival

 

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil

Reisleiding

Pieter Bergé is hoogleraar musicologie aan de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich vooral op de vormanalyse van de klassieke en vroeg-romantische instrumentale muziek en op intertekstualiteit en citaattechnieken doorheen de muziekgeschiedenis. Hij is artistiek directeur van Festival 20/21, de nieuwe benaming van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant, dat zich focust op de klassieke muziek sedert 1900. Hij publiceerde onder meer twee monografieën over de opera’s van Arnold Schönberg, verzamelbundels over Beethovens Sturm-sonate en over de geschiedenis van het requiem (Dies Irae). Eind 2018 verscheen zijn boek “Wie schreef het Requiem van Mozart?”.

Van zijn hand is nog een sprookjesbundel “Er was eens” en een muziekgeschiedenis voor iedereen die jong van geest is “Hoe groen klinkt een gitaar?”. Zijn passie is muzikale kennis delen met echte liefhebbers. In 2019 en 2021 trad Pieter Bergé als reisleider op voor de reis naar de Crete Senesi.
https://www.arts.kuleuven.be/onderzoek/onderzoekers/pieterberge

 

De reis wordt organisatorisch begeleid door Hilde Bergé.

Hilde Bergé behaalde het diploma musicologie aan de universiteit van Leuven en studeerde later zang bij Lucienne Van Deyck aan het conservatorium van Antwerpen. Hilde werkte gedurende twee jaar als orkestregisseur bij Champ d’ Action. Daarna behartigde ze gedurende 16 jaar de artistieke coördinatie bij de International Opera Academy in Gent.

In 2016 maakte Hilde een carrièreswitch naar de zorgsector, waar het haar ambitie is om de traditionele dagelijks zorg te laten uitgroeien tot een huiselijke en warme zorg, een zorg waar ruimte is voor persoonlijkheid en beleving.

Praktische info

 • Deelnameprijs 3175 € op basis van min. 18 (max 22) personen.
 • Toeslag éénpersoonskamer 690 €.

Inbegrepen

 • De rechtstreekse treinreis in TGV 2e klasse Brussel-Zuid / Aix-en-Provence heen en terug
 • Alle verplaatsingen met luxe autocar, zoals vermeld in het programma
 • Vijf overnachtingen in het Hotel Aquabella **** in het centrum op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt
  Het 4-sterrenhotel AQUABELLA in Aix-en-Provence is ontworpen om een ​​rustgevende sfeer te creëren die een prachtig huwelijk is tussen de rust van de Provence en de historische rijkdom van de stad Aix.
  Modern en ruim, het Aquabella Hotel & Spa beschikt over volledig gerenoveerde kamers met een verfijnde inrichting en ongeëvenaard comfort om u een idyllisch verblijf te garanderen.
  “Het Aquabella Hotel & Spa is een complex gewijd aan uw ontspanning en beschikt over een Sensory Spa die gratis is voor hotelgasten ouder dan 17 jaar. Een verwarmd buitenzwembad stelt u in staat om te genieten van een momentje luieren in de Provençaalse zon.
  Onze bars en restaurants heten u welkom voor smakelijke gastronomische pauzes. Het restaurant L'Orangerie biedt mediterrane gerechten met een twist uit de Midi.”
 • Vijf gemeenschappelijke maaltijden
 • De tickets voor de 4 uitzonderlijke avondvoorstellingen in eerste categorie (waarde 693€)
 • Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma
 • De verplaatsingskosten
 • De inleidingen op de concerten door Pieter Bergé
 • De voorbereidende vergadering
 • Gebruik van het audiosysteem
 • Alle fooien
 • De BTW
   

Niet inbegrepen

 • Drank bij de maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven

A1 reizen

De technische organisatie is in handen van het reisbureau A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. A1 Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, en staat in voor de inschrijving en de inning.

Annulatieverzekering

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de bestelbon. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Interesse? Hoe deelnemen aan deze reis?

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. Of mail het naar muziekreizen@a1reizen.be