Festival de Pâques d'Aix-en-Provence

Vrijdag 31 maart tot woensdag 05 april 2023

VOLZET

Op de eerste concertavond leidt Daniel Reuss het Orchestre de Chambre de Genève en het Ensemble Vocal de Lausanne in Mozarts weergaloze mis in do-klein. De toonaard is zowat het enige wat klein is aan deze (onvoltooide!) mis, want voor de rest is het een door en door dramatisch stuk, vol gesublimeerde emoties. Dat geldt trouwens ook voor Mozarts onverbeterlijke Veertigste Symfonie waarmee de avond opent en die eigenlijk ‘een opera zonder woorden’ is.

Meer introverte emoties krijgen de bovenhand in het romantische recital door cellist Julien-Laferrière en pianist David Fray. Beethoven, Schumann als Brahms laten horen hoe de cello hen alle drie verleidde tot de meest geraffineerde lyrische ontboezemingen, maar ook tot intieme en heftige discussies met het klavier.

Voor de twee laatste concerten worden de symfonische kanonnen in paraatheid gebracht. Eerst zet het verrukkelijke Budapest Festival Orchestra o.l.v. Ivan Fischer zijn tanden in de rijkelijke programmamuziek van Richard Strauss en het weergaloze Eerste Vioolconcerto van Bela Bartok – twee van de meest geniale orkestrators uit de muziekgeschiedenis. Daarna ontfermen Semyon Bychkov en de Tsjechische Filharmonie zich over Mahlers monumentale Zesde Symfonie. Deze ‘tragische’ symfonie is een typisch Mahleriaans spektakel waarin de meest uiteenlopende klankwerelden samenkomen en de luisteraar uiteindelijk achterlaten in een zalige staat van verbluffing.


Aix-en-Provence,

ideale stad voor een exclusieve Cimarosa-beleving in de Provence!

stad waar statige pleinen afwisselen met een wirwar van mondaine en charmante straatjes,

stad waar sinds 1409 studenten vertoeven,

stad van vele imposante herenhuizen,

stad van vele cafeetjes en terrasjes,

stad van kleurrijke marktjes en gezellige boetiekjes,

stad van de duizend fonteinen,

stad van Paul Cézanne, Émile Zola en Darius Milhaud.

 

Dagschema

 

Dag 1 vrijdag 31 maart 2023

We verzamelen in Brussel-Zuid om 12u30 waar de TGV vertrekt die ons rechtstreeks naar de Provence brengt. Na een comfortabele treinreis van vijf uur komen we aan in het TGV-station van Aix-en-Provence  even buiten de stad. Een bus zal klaarstaan om ons naar het hotel te brengen.

We verblijven in Boutique Hotel Cézanne **** pal in het centrum, in het chique Mazarin kwartier. ’s Avonds hebben we een gezamenlijk diner.

 

Dag 2 zaterdag 1 april 2023

Elke ochtend na het ontbijt geeft Pieter Bergé ons een introductie op de avondvoorstelling. Vandaag trekken we naar het oude centrum van Aix-en-Provence. Onze gids verwelkomt ons aan de Fontaine de la Rotonde, dé ontmoetingsplaats van Aix-en-Provence. Boven op deze monumentale fontein prijken 3 marmeren beelden die de justitie, de landbouw en de schone kunsten vertegenwoordigen. Meteen wordt onze aandacht getrokken door de grandeur van Le Cours Mirabeau, een prachtige promenade – door zijn platanen ook wel de ‘groene tunnel’ genoemd – met indrukwekkende en sierlijke 17e -en 18e-eeuwse herenhuizen, waaronder l’Hôtel Maurel de Pontèves met zijn opmerkelijke façade. Paul Cézanne ging op deze Cours Mirabeau naar zijn stamcafé “Les deux garçons” en schreef hierover dat ‘een bezoek aan Aix maar half was als hij er niet een uurtje op het brede terras had gezeten – te midden van studenten, plaatselijke bohémiens en intellectuele Parijzenaars – zonder de knappe passantes bewonderd te hebben.’

In de wijk Mazarin worden we door de schoonheid van vele herenhuizen getroffen. We komen langs het Hôtel de Ville, met zijn opmerkelijke voorgevel in Italiaanse stijl, zijn prachtige balkon in smeedwerk en met zijn majestueuze deuren in houtsculptuur en de prachtige binnenplaats.

Onze wandeling gaat voort naar de Halle aux Grains waar onze aandacht getrokken wordt door een fronton waarop de twee rivieren die door de Provence vloeien – Le Rhône & La Durance - worden gepersonaliseerd.

Uiteraard kan een bezoek aan de Cathédrale Saint Sauveur niet op onze tour ontbreken. Meteen valt op hoe in deze kathedraal verschillende stijlen zich hier vermengen zoals de eenvoudige romaanse 12e -eeuwse façade die overgaat in een flamboyante 16e-eeuwse voorgevel. Aan de andere zijde ontdekken we een laatgotisch portaal. Het romaanse schip is gedecoreerd met Vlaamse wandtapijten en hier verdient het schilderij ‘Le Buisson ardent’ (Het brandende braambos) - dat in 1476 geschilderd werd door Nicolas Froment in opdracht van ‘Le bon Roi René’ - zeker onze aandacht.

 

Nadat we in het centrum van Aix-en-Provence genieten van een gemeenschappelijke lunch, zetten we onze cultureel gevulde dag verder in het Musée Granet. Dit museum dat oorspronkelijk zetelde in de voormalige priorij is in de loop der jaren uitgebreid met verschillende panden die samen een verzameling van twaalfduizend kunstwerken herbergen. We bezoeken er samen met een gids een zaal die volledig gewijd is aan werk van Paul Cézanne en de tijdelijke tentoonstelling David Hockney.

Wie na het geleid bezoek nog niet voldaan is, kan ook nog de andere delen van het museum opzoeken.


Les Baigneuses Paul Cézanne Musée Granet

Avondconcert in het Grand Théâtre de Provence:

 

Ensemble Vocal de Lausanne

Orchestre de Chambre de Genève

o.l.v. Daniel Reuss

Sophie Negoïta, sopraan

Barbara Kozelj, mezzo-sopraan

Thomas Walker, tenor

Tobias Berndt, bariton

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Symfonie nr 40 in g kl, KV 550

Mis in c kl, KV 427

 

Dag 3 zondag 2 april 2023

 

Na de inleiding door Pieter Bergé vertrekken we met de bus naar Marseille. Een stadsgids wacht ons daar op aan de Basilique Notre-Dame-de-la-Garde die hoog boven de stad uittorent. Deze schitterende 19e-eeuwse basiliek in romaans-Byzantijnse stijl schittert door het vele goud- en mozaïekwerk, de koepels en de veelkleurige marmer. ‘La bonne mère’, zoals de basiliek in Marseille genoemd wordt, waakt over de vissers, de zeelieden en de inwoners van Marseille.

Na het bezoek aan de basiliek zakken we af naar de Vieux Port, het kloppend hart van de stad waar we samen met de gids ook de smalle straatjes van de charmante historische wijk Le Panier intrekken. We genieten hier samen van een gemeenschappelijke lunch.

Aan de overkant van de haven lonkt het Mucem (Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée), streng en stoer vanop afstand, maar verrassend subtiel. Dit museum is sinds 2013 dé nieuwe culturele hotspot van Marseille. Het moderne gedeelte - een zwarte kubus in een web van vezelbeton - werd gebouwd door de Algerijnse architect Rudy Ricotti en is via een passerelle verbonden met het 17e-eeuwse Fort Saint-Jean.

Het Mucem herbergt meer dan tweehonderdvijftigduizend objecten die de geschiedenis en cultuur van de beschavingen rond de Middellandse Zee illustreren.

Onze gids neemt ons mee in en rond het Mucem voor een exclusieve beleving van architectuur, de panoramische tuin en het machtige uitzicht op de Vieux Port.

 

Avondconcert in het Théâtre du Jeu de Paume:

Victor Julien-Laferrière, cello

David Fray, piano

 

Ludwig van Beethoven

Sonate voor cello en piano nr. 3 in A gr, op. 69

Robert Schumann

Fantasiestücke, op. 73

Johannes Brahms

Sonate voor piano en cello nr. 1 in mi kl, op. 38

 

Dag 4 maandag 3 april 2023

Na de inleiding door Pieter Bergé vertrekken we naar “Les Carrières de Bibémus”

Tot in de 18e-eeuw was deze site als steengroeve in gebruik. De okerkleurige “molasse” zandsteen vindt men terug in alle historische gebouwen van Aix. Paul Cézanne had hier een huisje ingericht om te schilderen van 1895 tot 1904. Rond dit huisje is een parcours aangelegd in de schaduw van de grote pijnbomen. Van hieruit kan men de schilderachtige omgeving bewonderen. Hier vond Cézanne inspiratie voor veel van zijn geliefde thema’s.

Tegen de middag rijden we naar Château-la-Coste. Dit domein heeft alles om de mens “van binnen en van buiten” te verwennen. Het is een wijngaard met een terroir van 200 ha die teruggaat tot de Romeinse tijden en op heden volledig toegewijd is aan biowijnen.

Het bevat een openluchtmuseum voor moderne kunst en architectuur: Promenade d’Art & Architecture.

Op het domein zijn vier gastronomische restaurants. We zullen er samen genieten van een lunch waarna we rondgeleid worden tussen de kunstwerken en tenslotte krijgen we nog een wijnproeverij.

Avondconcert in het Grand Théâtre de Provence :

Budapest Festival Orchestra

o.l.v. Iván Fischer

Renaud Capuçon, viool

 

Ernő Dohnányi

Szimfonikus percek (Symfonische minuten), op. 36 (1933)

Béla Bartók

Concerto voor viool nr. 1, Sz 36

Richard Strauss

Don Juan

Salomé, Dans van de zeven sluiers

 

Dag 5 dinsdag 4 april 2023

Na de inleiding op het concert van deze avond door Pieter Bergé vertrekken we met de bus voor een bezoek aan de Abdij van Silvacane.

In 1144 besloten de monniken van de cisterciënzerabdij van Morimond om aan de drassige oevers van de rivier La Durance – in het woud (silva) van riet (cana) - een nieuwe abdij ‘Silvacana’ te vestigen.

De kerk (1175-1220) – traditioneel gebouwd volgens het Latijns kruis en met een vlakke koorsluiting - heeft een hoog overwelfd transept en is een toonbeeld van de sobere architectuur van de cisterciënzers. De kruisgangen dateren uit de dertiende eeuw.

Met uitzondering van de 14e -eeuwse refter met hoge vensters en een grote rozet, werden de kloostergebouwen opgetrokken tussen 1210 en 1300. De geleide rondleiding geeft ons toegang tot de slaapzaal, de kapittelzaal, de refter en de verwarmde zaal. De eenvoud en de puurheid van deze architectuur staan volledig ten dienste van de spirituele beleving van de monniken.

We verlaten de abdij en rijden naar het westen door de heuvels van les Alpilles. We lunchen tezamen in de omgeving van het typische dorpje les Baux-de-Provence. Het is door “Les Plus Beaux Villages de France” erkend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk: Incontournable! De ruïne van de citadel domineert het dorpje met zijn smalle kronkelende straatjes waarlangs mooi gerestaureerde renaissancehuizen. Op de place Saint-Vincent, vind je de kapel des Pénitents Blancs en de 12e-eeuwse kerk Saint-Vincent  met moderne glasramen van Max Ingrand. Van hieruit zie je uit over de omgeving met name de Vallon de la Fontaine. Na onze gemeenschappelijke lunch krijgen we een rondleiding door een lokale gids.

 

Avondconcert in het Grand Théâtre de Provence

 

Czech Philharmonic

o.l.v. Semyon Bychkov

 

Gustav Mahler

“Tragische” Symfonie n° 6 in a kl

 

Dag 6 woensdag 5 april 2023

Met een koffer vol indrukken nemen we kort voor de middag afscheid van Aix-en-Provence. Een autobus brengt ons naar het station waar we de TGV nemen richting Brussel-Zuid. Aankomst verwacht om 17u43.

 

Voor meer informatie over de concerten verwijzen we u graag door naar de officiële website van het Festival: https://festivalpaques.com/


Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil
 

Reisleiding

Pieter Bergé is hoogleraar musicologie aan de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich vooral op de vormanalyse van de klassieke en vroeg-romantische instrumentale muziek en op intertekstualiteit en citaattechnieken doorheen de muziekgeschiedenis. Hij is artistiek directeur van Festival 20/21, de nieuwe benaming van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant, dat zich focust op de klassieke muziek sedert 1900. Hij publiceerde onder meer twee monografieën over de opera’s van Arnold Schönberg, verzamelbundels over Beethovens Sturm-sonate en over de geschiedenis van het requiem (Dies Irae). Eind 2018 verscheen zijn boek “Wie schreef het Requiem van Mozart?”.

Van zijn hand is nog een sprookjesbundel “Er was eens” en een muziekgeschiedenis voor iedereen die jong van geest is “Hoe groen klinkt een gitaar?”. Zijn passie is muzikale kennis delen met echte liefhebbers. Pieter Bergé heeft intussen al verschillende reizen geleid voor Cimarosa. In 2019 en 2021 trad Pieter Bergé als reisleider op voor de reis naar de Crete Senesi. In 2022 organiseerde hij de reis naar het Festival van Aix-en-Provence en naar het Festival in Merano (Zuid-Tirol).
https://www.arts.kuleuven.be/onderzoek/onderzoekers/pieterberge

De reis wordt organisatorisch begeleid door Hilde Bergé.

Hilde Bergé behaalde het diploma musicologie aan de universiteit van Leuven en studeerde later zang bij Lucienne Van Deyck aan het conservatorium van Antwerpen. Hilde werkte gedurende twee jaar als orkestregisseur bij Champ d’ Action. Daarna behartigde ze gedurende 16 jaar de artistieke coördinatie bij de International Opera Academy in Gent.  

In 2016 maakte Hilde een carrièreswitch naar de zorgsector, waar het haar ambitie is om de traditionele dagelijks zorg te laten uitgroeien tot een huiselijke en warme zorg, een zorg waar ruimte is voor persoonlijkheid en beleving. Zij organiseerde voor Cimarosa in 2022 de reis naar Aix-en-Provence.

 

Praktische info

 

Deelnameprijs 2560 € op basis van min. 14 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 440 €.
 

INBEGREPEN

·       De rechtstreekse treinreis in TGV 2e klasse Brussel-Zuid / Aix-en-Provence heen en terug

·       Alle verplaatsingen met luxe autocar, zoals vermeld in het programma

·       Vijf overnachtingen in het Boutique Hotel Cézanne **** in het centrum op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.       https://boutiquehotelcezanne.com

·       De tickets voor de 4 uitzonderlijke avondvoorstellingen in eerste categorie (waarde 320 €)

·       Vijf gemeenschappelijke maaltijden

·       Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma

·       De verplaatsingskosten

·       De inleidingen op de concerten door Pieter Bergé

·       De voorbereidende vergadering

·       Gebruik van het audiosysteem

·       Alle fooien

·       De BTW

 

NIET INBEGREPEN

·       Drank bij de maaltijden

·       Persoonlijke uitgaven

 

INSCHRIJVEN

De technische organisatie is in handen van het reisbureau A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. A1 Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, en staat in voor de inschrijving en de inning.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de bestelbon. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. U kan dit inschrijvingsformulier ook digitaal sturen naar muziekreizen@a1reizen.be (met digitale handtekening of na inscannen met handtekening). Na ontvangst van uw inschrijvingsformulier, ontvangt u van A1 Reizen een bestelbon en is uw inschrijving definitief.

Interesse? Hoe deelnemen aan deze reis?

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. Of mail het naar muziekreizen@a1reizen.be