Festival Merano (Zuid-Tirol)

Vrijdag 26 augustus tot vrijdag 02 september 2022

Zuid-Tirol (in het Italiaans: Trentino-Alto-Adige) is een onwaarschijnlijk mooie streek. Het lijkt er een beetje op de Elzas: pittoreske dorpjes liggen nonchalant tegen de heuvels die verder helemaal begroeid zijn met wijnranken; een beetje hogerop beginnen de bossen. Zuid-Tirol heeft echter nog een extra niveautje natuur: de heuvels verheffen zich er tot heuse bergen, soms zelfs tot trotse rotsen die vervaarlijk tegen de hemel afsteken: de machtige Dolomieten!

Wat Zuid-Tirol ook gemeen heeft met de Elzas is tweetaligheid: Duits is er nog altijd de voertaal, al kan je er met Italiaans overal terecht. De twee talen vloeien in elkaar over alsof het er maar één is. Ook de lokale keuken eet van twee walletjes: spaghetti en Knödeln leven er vredig naast elkaar, net als ‘Apfelstrudel’ en ‘gelati’ of ‘Marillenschnaps’ en ‘grappa’.

Zuid-Tirol is veruit het meest welstellende deel van Italië. Het gebied heeft niet alleen een rijke geschiedenis, maar is ook letterlijk rijk. Het stroomt er over van spa’s, prachtige hotels, uitstekende restaurants, chique boutiques, vernieuwende architectuur en een algemene netheid die je niet meteen met Italië associeert. Merano (Meran), niet de grootste maar zeker wel de charmantste stad van de streek, is de parel aan de kroon van Zuid-Tirol. Fris en opgewekt ligt ze te blinken langs de Passirio-rivier, die in de stad nog nakolkt van haar onstuimige afdaling uit de Alpen. De stad was in de 19de en vroeg 20ste eeuw een van de meest exclusieve kuuroorden van Europa en een trekpleister voor iedereen die rust en gezonde lucht opzocht. Onder anderen Edvard Grieg, Béla Bartók , Giacomo Puccini, Arnold Schönberg, Stefan Zweig en Franz Kafka kwamen er verpozing zoeken.

Sinds 1986 pakt Merano uit met een jaarlijks internationaal muziekfestival. Alle klassieke muziek is er welkom, zolang die maar op topniveau wordt gebracht. Dat levert een bonte concertkalender op met muziek van Bach tot Sjostakovitsj, kamermuziek en grote orkestwerken, religieuze en wereldse thema’s. Aan de voet van de Alpen, in een sfeer van schoonheid en ontspanning, zullen we in de watten gelegd worden door onder meer Iván Fischer en zijn Budapest Festival Orchestra, Trevor Pinnock, Maria João Pires, Nicolas Altstaedt en het onvolprezen Lets Radiokoor.

Reisprogramma

Vrijdag 26 augustus: Merano

We verzamelen om 7.30u in de vertrekhal van Zaventem. Via Frankfurt vliegen we naar Innsbruck, waar we met de bus de Alpen oversteken richting Merano. Als alles vlot verloopt bereiken we onze prachtige eindbestemming in de late namiddag. Ons hotel Merano Terme ****ligt vlak naast de bruisende Passirio-rivier. Aan de overkant van de rivier loopt de prachtige Passegiata Lungo Passirio, een bloemrijke promenade die het pronkstuk van de stad vormt. Daarop bevindt zich, naast een veelheid aan cafés, restaurants en art-nouveau gaanderijen, ook het grote Kurhaus, waar we deze avond al verwacht worden voor ons eerste concert.

Wie wil kan na onze aankomst al even zijn benen strekken op deze esplanade en de bijzondere sfeer van de Oostenrijks-Italiaanse mengcultuur opsnuiven. Om 18u geeft Pieter een korte inleiding op het avondconcert met muziek van Mozart en twee Franse componisten die hun liefde voor Mozart nooit verborgen hebben. Daarna volgt een korte, lichte maaltijd en wandelen we op ons gemak naar het Kurhaus, amper tweehonderd meter verderop (zie de foto die getrokken is van bij ons hotel).

Programma Kurhaus, 20.30u:

Kammerorchester Basel o.l.v. Trevor Pinnock; Maria Joao Pires, piano

 

Maurice Ravel: Le Tombeau de Couperin
Wolfgang Amadeus Mozart: Pianoconcerto Nr. 23
Charles Gounod: Symfonie Nr. 2

Zaterdag 27 augustus: Dolomiti

Vandaag is er geen concert: een ideale dag dus voor een stevige uitstap in de natuur van het oogverblindend mooie Zuid-Tirol. Omstreeks 10 uur vertrekken we naar de Alpi di Siusi (Seiseralm), met z’n 52 km² de grootste alm van Europa. We laten ons omhoog trekken in een nagelnieuwe kabelbaan tot zo’n 2000 meter hoogte. De Alpi di Siusi geldt als een van de pronkstukken van de Dolomieten, en zorgt voor het ene machtige vergezicht na het andere. Boven op de berg is er voor ieder wat wils. Je kan er een korte of lange wandeling maken, maar je kan je ook door het landschap laten vervoeren per paardenkar of plaats nemen in een van de vele bars en gewoon genieten van de uitzichten. Wie liever niet de bergen intrekt, kan vandaag rustig in Merano blijven. Het stadje, hoe klein ook, bulkt van de pittoreske winkeltjes en dito eethuisjes. Sommige straten vormen in hun geheel zelfs hele winkelgalerijen. Er zijn ook enkele kleine museumpjes, waaronder het opmerkelijke Frauenmuseum.

Op onze terugreis van de alm maken we (als de tijd het toestaat) nog een ommetje langs één of twee prachtige Romaanse kapelletjes. Eerst springen we binnen in de Chiesa di San Giacomo in Grissiano, daarna in de Chiesa di Santa Margerita in Lana. Terug in het hotel kunt u even op adem komen of gaan zwemmen en alvast beginnen voorgenieten van het gemeenschappelijk gastronomische avondmaal.

 

Zondag 28 augustus: Bolzano

Na een dag in de natuur trekken we vandaag de stad in, meer bepaald naar Bolzano (Bozen). Eerst geeft Pieter nog een inleiding op het avondconcert met religieuze muziek van Anton Bruckner en Pjotr Tsjaikovski, maar dan springen we de bus in. Aangekomen in Bolzano laten we ons rondleiden door een gids. Via het Franciscanerklooster bereiken we het centrale plein, de Piazza Walther, vernoemd naar de 12e-13e-eeuwse minnezanger Walther von der Vogelweide (U kent hem misschien uit Wagners Tannhäuser). In de schaduw van diens standbeeld pauzeren we voor de gemeenschappelijke middaglunch, met zicht op de plaatselijke Duomo.

In de namiddag bezoeken we het Archeologisch Museum, vooral bekend als de ‘laatste rustplaats’ van Ötzi, de bekende ‘ijsman’ die in 1991 teruggevonden werd op een alp op de grens van Italië en Oostenrijk. Ötzi leefde zo’n 5000 jaar geleden, en is de oudst menselijke mummie die ooit in Europa opgedolven werd. Terug in het hotel kunt u weer even relaxen en eventueel iets eten.

Voor het avondconcert reppen we ons naar de sfeervolle Chiesa di Santa Maria Assunta in Lana, op een tiental kilometer van Merano. De kerk staat bekend voor het mooie altaarstuk van Hans Schnatterpeck en biedt de ideale context voor de gewijde werken van Bruckner en Tsjaikovski.

Chiesa di Santa Maria Assunta, Lana, 20.30u

Lets Radio Koor & Sigvirds Klava

 

Anton Bruckner: Motetten
Pjotr Tsjaikovski: Liturgie van de H. Johannes Chrisostomos

Maandag 29 augustus: Sentiero Del Cielo

De sacrale sfeer van het zondagavondconcert krijgt vandaag nog een serieus verlengstuk. Meteen na het ontbijt maken we ons klaar voor een prachtige tocht over de Via Romanica delle Alpi, ook gekend als de Sentiero del Cielo (‘Het pad van de hemel’). De weg gaat pal westwaarts en ligt bezaaid met talrijke, vooral Romaanse kerkjes. We rijden eerst door tot ons verste punt: de imposante, tegen de bergflank aangesmeten Abazzia di Monte Maria (Marienberg) in Malles (Mals). Deze Benedictijnerabdij dateert uit de 10e eeuw, maar heeft vandaag vooral een barok uitzicht. Via een geleid bezoek dringen we binnen in haar geschiedenis en krijgen we zicht op haar kunstschatten.

Vanuit de abdij flaneren we met de bus terug richting Merano. We lunchen gemeenschappelijk in de vallei, meer bepaald in Tarces. Na het eten maken we een korte wandeling naar de uiterst pittoreske Chiesetta di San Vito (ca. 15’). Verderop in het dal stappen we nog even uit bij de kleine, ruwe Chiesa diSan Sisinio in marmerdorp Lasa (Laas). Ook de met fresco’s beschilderde Cappella di San Stefano in Morter mogen we niet links laten liggen.

Het avondconcert, terug in het Kurhaus, brengt ons weer naar de profane wereld (maar laat ons hopelijk wel nog even in hogere sferen verkeren). Op het menu staat een volledig Duits-Oostenrijks programma, met muziek van Wagner, Haydn en Beethoven. Pieter zorgt voor een inleiding voor het concert, rond een uur of zeven.

Kurhaus, 20.30u

Budapest Festival Orchestra o.l.v. Ivan Fischer; Nicolas Alstaedt (cello)

 

Richard Wagner: Siegfried Idylle
Joseph Haydn: Celloconcerto
Ludwig Van Beethoven: Symphony Nr. 3 (Eroica)

Dinsdag 30 augustus: Roverto

Onze vijfde vakantiedag staat vooral in het teken van de moderne tijd. In de voormiddag gaan we eerst even langs in het nabij gelegen Parcines (Partschins) voor een blitzbezoek aan het Peter Mitterhofer Schreibmaschinenmuseum. Mitterhofer, geboren in Parcines, geldt als één van de pioniers van de schrijfmachine en ter zijner ere werd in het onooglijke dorpje een fascinerende collectie van meer dan 2000 exemplaren aangelegd.

Vanuit Parcines rijden we richting Rovereto, iets ten zuiden van Trento. Onderweg houden we even halt bij het Museo delle Scienze, al was het maar om er gewoon het futuristische ontwerp van architect Renzo Piano te bewonderen.

In Rovereto aangekomen schuiven we aan tafel voor onze dagelijkse driegangenlunch. Daarna bezoeken we het vlakbij gelegen Museum voor moderne en hedendaagse kunst. We laten ons er rondleiden door een specialist, maar u krijgt zeker ook de gelegenheid om er uw eigen parcours uit te stippelen. De Italiaanse kunst van de 20ste eeuw is echt heel erg de moeite: er hangen doeken van de Chirico, Italiaanse futuristen en symbolisten, en ook de ‘arte povera’ is goed vertegenwoordigd, maar er valt vooral ook veel nieuws te ontdekken. Alleen al de prachtige inkomhal van het museum maakt het bezoek de moeite waard trouwens.

Vooraleer terug koers te zetten naar Merano laten we ons eerst nog inwijden in de lokale specialiteiten van de regio rond Trento (onder voorbehoud). Vooral op de Trento DOC, hun eigen versie van champagne, zijn de Tridentijnen apetrots.

Woensdag 31 augustus: Trauttmansdorf

Vandaag keren we drie eeuwen terug in de tijd en ligt de focus op de barok. Na het ontbijt springen we de bus in om de schitterende botanische tuinen van Trauttmansdorf te gaan bezoeken, nog voor de hitte toeslaat. De kasteeltuinen Trauttmansdorf zijn de grootste en meest gevarieerde van Europa (80 deeltuinen!) en liggen prachtig ingewerkt in de helling. Iedereen kan naar believen door het bloemenparadijs struinen en terloops eventueel ook het sympathieke tourismemuseum Touriseum bezoeken. Rond de middag kunnen we onze indrukken delen tijdens de gemeenschappelijke lunch in het panoramische restaurant van het kasteel zelf.

Terug in Merano voorzien we een vrije namiddag. U kunt ons thuisstadje induiken, of het zwembad, of wat dan ook. Rond een uur of zes aperitieven we en geeft Pieter toelichting bij de vier Brandenburgse concerto’s die we deze avond te horen krijgen.

Pavillon des Fleurs, 20.30u

Ensemble Cordia & Stefano Veggetti

 

Johann Sebastian Bach: Brandenburgse Concerto’s Nrs. 3, 4, 5 en 6

Donderdag 1 september: Trento

Na het ontbijt en de inleiding op het avondconcert zetten we koers naar het zuiden, meer bepaald naar Trento, de hoofdstad van Zuid-Tirol. De stad is vooral bekend door het grote concilie dat er in de tweede helft van de 16de eeuw plaatsvond. We beginnen ons bezoek in het Castello di Buonconsiglio aan de rand van de stad. In de voorafgaande dagen zal u wel gemerkt hebben dat Zuid-Tirol bulkt van grote en kleine burchten, die meestal gebouwd zijn op de heuveltoppen. Het kasteel van Buonconsiglio staat wat lager, aan de rand van de stad, maar is ongetwijfeld een van de mooiste exemplaren van de streek. In de vlakbij gelegen Torre dell’Aquila is zeker de frescocyclus Il Ciclo dei Mesi, met afbeeldingen van de twaalf maanden van het jaar, bijzonder de moeite waard.

Na de gemeenschappelijke lunch lopen we langs in de Chiesa Santa Maria Maggiore (waar het Concilie van Trento plaatsvond), bezoeken we de Duomo (Cattedrale di San Vigilio) en de nabijgelegen Neptunusfontein, en bewonderen we enkele prachtige façades van herenhuizen in de Via Bellenzani.

Na de terugtocht naar Merano maken we ons klaar voor het laatste concert van deze reis, waarop Magdalena Kožená een gevarieerd programma zal brengen met liederen van Brahms, Moessorgski, Sjostakovitsj en Bartok.

 

Kursaal, 20.30u

Magdalena Kožená (mezzosopraan) & Yefim Bronfman (piano)

 

Johannes Brahms: Selectie van liederen
Modest Moessorgski: Liederen uit de kinderkamer
Dmitri Sjostakovitsj: Satires
Béla Bartók: Dorpsscènes

Vrijdag 2 september: Bressanino/brixen

Om van onze terugreis toch nog een echte vakantiedag te maken staan we vroeg genoeg op om onderweg naar Innsbruck nog het mooie Novacellaklooster (Neustift) Bij Bressanone (Brixen) te kunnen bezoeken. We krijgen er een geleid bezoek door het heiligdom en bijhorende museum. Daarna rijden we via de Brennerpas terug naar Oostenrijk waar ons vliegtuig ons staat op te wachten. We stijgen op om 14.35u. Via Frankfurt vliegen we terug naar huis.

Programma onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil.

Reisleiding

Pieter Bergé is hoogleraar musicologie aan de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich vooral op de vormanalyse van de klassieke en vroeg-romantische instrumentale muziek en op intertekstualiteit en citaattechnieken doorheen de muziekgeschiedenis. Hij is artistiek directeur van Festival 20/21, de nieuwe benaming van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant, dat zich focust op de klassieke muziek sedert 1900. Hij publiceerde onder meer twee monografieën over de opera’s van Arnold Schönberg, verzamelbundels over Beethovens Sturm-sonate en over de geschiedenis van het requiem (Dies Irae). Eind 2018 verscheen zijn boek “Wie schreef het Requiem van Mozart?”. Van zijn hand is nog een sprookjesbundel “Er was eens” en een muziekgeschiedenis voor iedereen die jong van geest is “Hoe groen klinkt een gitaar?”. Zijn passie is muzikale kennis delen met echte liefhebbers. In 2019 en 2021 trad Pieter Bergé ook als reisleider op voor de reis naar de Crete Senesi.
https://www.arts.kuleuven.be/onderzoek/onderzoekers/pieterberge 

Praktische info

 • Deelnameprijs  3595€ € op basis van min.15 (max 20) personen
 • Toeslag éénpersoonskamer 395 €.

Inbegrepen

 • De vliegtuigreis heen en terug Brussel-Innsbruck
 • Alle verplaatsingen met de autocar, zoals vermeld in het programma.
 • Zeven overnachtingen in het hotel Therme Merano in het centrum van Merano op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
 • Zeven gemeenschappelijke maaltijden (zes driegangenmenu en een eenvoudig avondmaal)
 • De proeverij van lokale specialiteiten.
 • Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het programma.
 • De gidsbeurten gebeuren in het Frans of het Engels.
 • Het gebruik van ons audio-systeem
 • De inleidingen op de concerten door Pieter Bergé.
 • De tickets voor de vijf concerten. (waarde 310€)
 • De voorbereidende vergadering.
 • Alle fooien
 • De BTW

Niet inbegrepen

 • Alles wat niet expliciet is vermeld onder 'inbegrepen'.
 • Drank bij de maaltijden.
 • Persoonlijke uitgaven.

A1 Reizen

De technische organisatie is in handen van A1 Reizen nv met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat. A1 Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, staat in voor de inschrijving en de facturatie.

Annulatieverzekering

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen. 

Interesse? Hoe deelnemen aan deze reis?

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. Of mail het naar muziekreizen@a1reizen.be