Muziekfestival Kuhmo en Helsinki

Vrijdag 07 juli tot vrijdag 14 juli 2023

Muziekfestival Kuhmo en Helsinki: een FINTASTISCHE reis!

Vrijdag 7 juli tot vrijdag 14 juli 2023

Reisleiding: Arne Herman en Jan Van Den Bossche


Voor de derde keer keren we deze zomer terug naar Finland. Cimarosa biedt als enige deze fantastische reis aan.

Fantastisch om drie redenen:

- Als je houdt van wilde ongerepte natuur.
Kuhmo ligt in een gebied van uitgestrekte bossen en meren.

- Als je houdt van een muziekfestival in een ongedwongen, informele atmosfeer.
Drie opeenvolgende dagen à rato van drie concerten per dag kan je genieten van kamermuziek gebracht door meer dan 100 jonge enthousiaste musici uit heel Europa.

- Als je houdt van architectuur, kunst, design van de 19de, 20ste, en 21ste eeuw.
Helsinki heeft het allemaal, Neo-classicistische kerken en paleizen uit de Russische periode, nationaal romantische schilderkunst, eigen Jugendstil wijken uit het begin van 20e-eeuw , design en architectuur van Alvar Aalto uit de naoorlogse periode en adembenemende architectuur uit het begin van deze eeuw.
 

 

Deze reis is een ideale mix van natuur, muziek en cultuur.
Voor elke rechtgeaarde melomaan is Finland op de eerste plaats het land van Jean Sibelius. Niemand heeft ooit krachtiger de uitgestrekte bossen, wilde rivieren en heldere meren van dit land bezongen.
Maar Finland is ook het land van Alvar Aalto, van Marimekko en Iittala, van mökki en sauna, van donkere winters en heerlijke zomers. En bovendien een land waar muziekcultuur en muziekpedagogie hoge toppen scheren. Een uitgelezen reisbestemming voor Cimarosa!

We nemen eerst deel aan het gerenommeerde kamermuziekfestival van Kuhmo (https://kuhmofestival.fi/english) en daarna blijven we nog een paar dagen in het boeiende Helsinki.
Kuhmo ligt in het noordoosten van Finland, zeshonderd kilometer boven Helsinki. Het kleine stadje (8.377 inwoners, 66 beren en te veel sauna’s om te tellen) ontvangt sinds 1970 toonaangevende muzikanten uit binnen- en buitenland voor een internationaal muziekfestival. In de maand juli wordt de rust van steenarenden, beren en rendieren twee weken verstoord voor een muziekfeest dat het stadje definitief op de wereldkaart zette…


    

Muzikaal worden we verwend met drie kamermuziekconcerten per dag. En het belooft! Schubert, Dvořák, Sibelius, Brahms, Mozart, Liszt, Janáček, Smetana, Chopin en Beethoven.

   

Na 4 dagen Kuhmo verlaten we de ongerepte natuur en bezoeken we Helsinki. Hier ontdekken we onder leiding van een Franstalige gidse de architectuur en de kunst uit de 19e, 20e en 21e eeuw, genieten we van de musea en de Finse design.
Als kers op de taart schepen we de laatste avond in op een schip van de Royal Line Oy voor een drie uur durende privé-cruise met diner op de Finse Golf.

 

Reisprogramma

Dag 1: vrijdag 7 juli 2023

We verzamelen in Brussel Airport waar om 11u40 onze rechtstreekse vlucht naar Helsinki opstijgt.
Met een binnenlandse vlucht vliegen we door naar Kajaani waar we rond 18u (lokale tijd) landen. Vandaar rijden we met een comfortabele bus door de eindeloze bossen naar Kuhmo waar we rond 20u aankomen in ons hotel Kalevala (****).‘s Avonds eten we in het hotel.

Hotel Kalevala ligt, heerlijk rustig aan de oever van een meer, op vijf kilometer van de concertlocaties, maar een shuttle brengt ons elke dag heen en terug. Om organisatorische redenen zijn in Kuhmo alle maaltijden gemeenschappelijk. Elke morgen beginnen we (na een ochtendlijke frisse plons in het meer) met een toelichting over de concerten van de dag.


Dag 2: zaterdag 8 juli 2023

In afwachting van de start van het muziekfestival gaan we de natuur in. Met een ervaren natuurgids rijden we met jeeps dieper het woud in. Daar maken we een uitgebreide wandeling, we volgen het pad dat beren elke nacht gebruiken op zoek naar voedsel. Als we behouden terug zijn in de bewoonde wereld krijgen we ook een geleid bezoek aan het stadje Kuhmo. We vinden er o.a. een typisch orthodox kerkje met mooie iconen.

Dagen 3 - 5: Kamermuziekfestival in Kuhmo

Tijdens ons verblijf in Kuhmo wonen we negen concerten bij.
De concerten vinden plaats in het Kuhmo Arts Centre (speciaal voor het festival gebouwd in 1993), en in de Lutheraanse kerk van Kuhmo.
Uit het grote aanbod concerten (vijf per dag) kiest onze reisleider Arne Herman negen concerten en stelt zo een gevarieerd programma op met dagelijks een voormiddag-, een namiddag- en een avondconcert. Afwisseling gegarandeerd!

We hebben als gepriviligieerde bezoekers van het festival  reeds een voorschouw gekregen van het muzikale programma. Maar we kunnen dit pas bekend maken als het officieel wordt gepubliceerd in de loop van januari. We kunnen je nu al verzekeren dat we drie dagen lang afwisselend en boeiende concerten met bekende en ook moderne kamermuziek te horen zullen krijgen. Van zodra mogelijk, wordt de reiswijzer aangepast met het officiële concertprogramma.


Dag 6: woensdag 12 juli 2023

Na het ontbijt (en de laatste frisse duik in het meer) vertrekken we naar de luchthaven van Kajaani. Tegen de middag landen we in Helsinki.
We checken in het SCANDIC SIMONKENTTÄ hotel (****), in het centrum van Helsinki, in. Met onze Franstalige gids brengen we een eerste bezoek aan de stad.

Helsinki kwam pas op een Europees niveau in de eerste helft van de 19e eeuw, toen Finland een groothertogdom van Rusland werd onder tsaar Nicolas I. Uit die tijd stamt het neoclassicistisch centrum van de stad van de hand van architect Carl Engel die het Senaatsplein en de Domkerk bouwde. Tijdens onze stadswandeling maken we kennis met de verschillende bouwstijlen uit de 19e en 20e eeuw. We wandelen langs de mooie “Esplanadelaan” naar de kleurrijke oude markthal aan het water. Wat verder komen we aan het 19e-eeuwse neoclassicistische Senaatsplein en de Domkerk die het iconisch beeld van Helsinki vormen.


We steken de Kanavakatubrug over en komen zo in de Katajanokkawijk midden in de oude havendokken van Helsinki. We bezoeken de Russisch-Orthodoxe Uspenski kathedraal, gebouwd ter nagedachtenis aan tsaar Nicolas I. We passeren langs het Stora Enso kantoorgebouw van Aalto.
We zetten onze wandeling verder in deze charmante art-nouveauwijk, gebouwd in het begin van de 20e eeuw voor de Finse bourgeoisie.


Dag 7: donderdag 13 juli 2023 - Helsinki

Vandaag zetten we onze verkenning van Helsinki verder.
Op het einde van de 19e eeuw ontstond de Nationaal-Romantische beweging die aan de basis lag van de onafhankelijkheid van Finland in 1917, niet toevallig samenvallend met de Russische revolutie.
Architecturaal wordt deze periode vertegenwoordigd door Eliel Saarinen (station van Helsinki). Op muzikaal gebied kennen we Jean Sibelius met o.a. Finlandia en de Kareliasuite, in de schilderkunst vinden we Albert Edelfelt en Akseli Gallén-Kallela. Deze twee schilders kunnen we bewonderen in het Ateneum Art Museum, maar dit belangrijkste museum van Finland geeft daarnaast ook een mooi overzicht van het Finse impressionisme, expressionisme, kubisme en surrealisme.


Het andere belangrijke museum dat we in Helsinki zeker zullen bezoeken is het Kiasma, het museum van hedendaagse kunst.
De collectie van het Kiasma bevat 8500 kunstwerken. Dit aantal groeit jaarlijks met een honderdtal nieuwe werken vooral uit Finland, Scandinavië, de Baltische staten en Rusland. Je kan een kijkje nemen op de online expositie van het museum: https://onlineart.kiasma.fi/en/ 

Pekka & Teija Isorättyä, Nature Morte, 2017. Photo: Finnish National Gallery / Pirje Mykkänen.

 

’s Avonds worden we verwacht aan boord van een schip van de Royal Line Oy voor een privé-cruise van drie uur op de Finse Golf met diner. Als we terug aanleggen in de haven krijgen we een onvergetelijk beeld te zien van het silhouet van de stad die baadt in het paarse schemerlicht van de bijna niet ondergaande zon.


Dag 8: vrijdag 14 juli 2023

In de twintigste eeuw wordt Helsinki vooral bekend als hoofdstad van het Scandinavische design en van de modernistische architectuur. Boegbeeld is architect Alvar Aalto (1898-1976). Hij wordt de Poëet van het Modernisme genoemd. Zijn stijl wijkt sterk af van de strenge vroeg-modernistische architecten zoals Louis Sullivan in Chicago en Adolf Loos in Wenen. Aalto besteedt veel aandacht aan de wisselwerking tussen gebouw en omgeving en hij maakt gebruik van het belangrijkste Finse bouwmateriaal: (berken)hout.
Gebogen lijnen, aandacht voor kleur, licht en textuur kenmerken zijn ontwerpen die hij concipieert als een “Gesamtkunstwerk “, waarbij de architect ook elk detail van het interieur (bekleding, meubels, gebruiksvoorwerpen, glas, keramiek) bepaalt.

Na een gemeenschappelijke lunch vertrekken we naar de luchthaven. Om 16u40 vertrekt het vliegtuig naar Brussel, waar we landen om 18u15.

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.
 

Accommodatie

In Kuhmo verblijven we vier nachten in het Kalevala hotel **** http://hotellikalevala.fi/english 

Het hotel heeft uitgebreide wellness voorzieningen:
Twee traditionele Finse sauna’s (een voor mannen en een voor vrouwen), turfsauna, infraroodsauna, binnen- en buitenjacuzzi, kruidenjacuzzi, een acu-massagebed.
Het hotel heeft ook rechtstreekse toegang tot een privé zandstrand waar je kan zwemmen in het meer. De sauna’s en de jacuzzi’s zijn inbegrepen in de kamerprijs.
Verder kan je er alle soorten behandelingen krijgen (tegen betaling) bv: traditionele Finse “bonesetting”-massage, voet- of gezichtsmassage, zoutbehandeling…

In Helsinki verblijven we in het SCANDIC SIMONKENTTÄ hotel ****.

https://www.scandichotels.com/hotels/finland/helsinki/scandic-simonkentta 


Reisleider: Arne Herman

Arne Herman behaalde een doctoraat in de filosofie aan de universiteit van Antwerpen met zijn onderzoek naar de orkestpraktijk van vandaag en de impact ervan op de ontwikkeling van het muzikale repertoire. Hij studeerde af als master musicologie en bachelor filosofie aan de KU Leuven, en hij behaalde een masterdiploma klarinet aan het Lemmensinstituut. In 2012 liep hij een half jaar stage bij Opera Vlaanderen in Antwerpen, waar hij tot op heden regelmatig geëngageerd wordt voor opera-inleidingen en dramaturgische teksten. In 2015 volgde Arne eveneens een stage in de afdeling dramaturgie van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. In juli 2021 werd Arne door het Antwerp Symphony Orchestra aangesteld als programmator en dramaturg. Arne begeleidde voor Cimarosa reeds reizen naar Finland, Firenze en Palermo.


Praktische info

Deelnameprijs 2975€ op basis van min. 15 (max 22) personen.
Toeslag éénpersoonskamer 330€.
 

Inbegrepen:

De vluchten Brussel-Helsinki-Kajaani/ Kajaani Helsinki-Brussel.
Alle verplaatsingen met autocar, openbaar vervoer, de privé-cruise met diner, zoals vermeld in het programma. De dagelijkse shuttle heen en terug tussen hotel en centrum Kuhmo.
De natuurwandeling op 8/7.

Vijf overnachtingen in Hotel Kalevala **** in Kuhmo , en twee overnachtingen in SCANDIC SIMONKENTTÄ **** in Helsinki op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
Gebruik van de sauna en jacuzzi in het Kalevalahotel.
Negen gemeenschappelijke maaltijden in Kuhmo, drie gemeenschappelijke maaltijden in Helsinki, waaronder het diner tijdens de boottocht.
Alle bezoeken, gidsbeurten en toegangstickets zoals vermeld in het dagprogramma.
De verplaatsingskosten.
De inleidingen op de concerten door Arne Herman.
De tickets voor negen concerten.
De voorbereidende vergadering.
Gebruik van het audio-systeem.
Alle fooien.
De BTW.

Niet inbegrepen:

Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
Drank bij de maaltijden.
Persoonlijke uitgaven.


Inschrijven

De technische organisatie is in handen van het reisbureau A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. A1 Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, en staat in voor de inschrijving en de inning.

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de bestelbon. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys (hildematthys@cimarosa.be  of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. U kan dit inschrijvingsformulier ook digitaal sturen naar muziekreizen@a1reizen.be  (met digitale handtekening of na inscannen met handtekening). Na ontvangst van uw inschrijvingsformulier, ontvangt u van A1 Reizen een bestelbon en is uw inschrijving definitief.

 

Interesse? Hoe deelnemen aan deze reis?

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. Of mail het naar muziekreizen@a1reizen.be