Muziekreis naar Innsbruck

Donderdag 11 augustus tot dinsdag 16 augustus 2022

"Innsbrucker Festwochen der alten Musik"

Innsbruck, de hoofdstad van het charmante en gastvrije Tirol, kan bogen op een lange traditie als centrum van de oude muziek. Tijdens  de renaissance en de barok verbleven componisten als Paul Hofmaier, Heinrich Isaac en Pietro Antonio Cesti als hofmuzikanten in de Alpenstad. Vanaf de barok werden hier opera’s vol luister en pracht opgevoerd. Nog vóór Wenen profileerde Innsbruck zich als een van de belangrijkste operacentra van Europa.

Tijdens ons verblijf in Innsbruck wonen wij concerten en voorstellingen bij van het gerenommeerde muziekfestival Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. Hoogstaande internationale ensembles voeren oude muziek uit op historische instrumenten, volgens de principes van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. De concerten vinden plaats in schitterende zalen en kerken op historische locaties in het oude stadscentrum en de onmiddellijke omgeving. De prachtige klanken van de barok- en renaissancemuziek versmelten dan ook in perfecte harmonie met het kader. Wij selecteerden voor u drie veelbelovende concerten. In de Hofburg laten wij ons ontroeren door de Akademie für Alte Musik Berlin en de Italiaanse sopraan Roberta Mameli, tijdens een concert getiteld “Lamento mirabile”, met lamento-aria’s en instrumentale muziek van Georg Friedrich Händel, Carl Heinrich Graun, Reinhard Keiser e.a. In de Hofkirche wonen wij een concert bij van het ensemble Les Arts Florissants o.l.v. Paul Agnew. Onder de titel “Blütezeit” presenteren zij een bloemlezing uit de madrigalen van Heinrich Schütz, de grondlegger van de Duitse barok, naast composities van zijn Italiaanse voorbeelden Giovanni Gabrieli en Claudio Monteverdi. Het derde concert wordt ongetwijfeld een hoogtepunt van onze muziekreis: de uitvoering van Georg Friedrich Händels oratorium “Messiah”, in het Italiaans. Tot 2019, toen het Händel-Haus het manuscript in handen kreeg, werd deze versie als verloren beschouwd.

Händels onvergankelijke meesterwerk zal tot klinken worden gebracht onder leiding van de Italiaanse dirigent Alessandro De Marchi, tevens directeur van de Innsbrucker Festwochen der Alten Musik, samen met de vocale solisten Arianna Venditti (sopraan), Margherita Maria Sala (alt), Jeffrey Francis (tenor) en Luigi De Donato (bas).Overdag nemen wij ruimschoots de tijd om alle culturele facetten van de stad en haar omgeving te verkennen. Wij stelden voor u een gevarieerd programma samen, waarin ruimte voorzien is voor muziek, beeldende kunst, oude en moderne architectuur, maar ook voor verpozing in het adembenemende Tiroolse landschap.

De reis naar Innsbruck biedt een perfect samenspel van muziek, cultuur en natuur.

Absoluut een aanrader!

We verblijven in het hotel Sailer **** in het centrum.

Reisprogramma

Donderdag 11 augustus 

We verzamelen in de vertrekhal van de luchthaven Zaventem om 8.00 uur. Het vliegtuig brengt ons om 10 u van Brussel naar München, waar wij in de late voormiddag (11.20 u) zullen aankomen. Daarna rijden we met de autocar verder naar Innsbruck (200 km).


Op weg van München naar Innsbruck houden wij halt in het Beierse plaatsje Köchel am See voor een bezoek aan het Franz Marc-Museum. Naast werken van de Duitse expressionistische schilder Franz Marc (1880-1916) worden hier werken van tijdgenoten tentoongesteld, waaronder schilderijen van de kunstenaars van "Die Brücke", en abstracte kunst van na de Tweede Wereldoorlog.
We nemen een gemeenschappelijke lunch in het museum.

Bij aankomst in Innsbruck is er een gemeenschappelijk avondmaal voorzien in het restaurant van het hotel.

Vrijdag 12 augustus

Ontbijt en inleiding op het avondconcert.
Onder begeleiding van een stadsgids bezoeken we de historische binnenstad. Innsbruck bevat een van de best bewaarde middeleeuwse stadskernen van heel Oostenrijk. De grote bezienswaardigheden bevinden zich op wandelafstand. Een bezichtiging van het Gouden Dak mag tijdens onze wandeling zeker niet ontbreken. Het vergulde dak boven het balkon van waarop keizer Maximiliaan I in de 16de eeuw riddertoernooien en andere festiviteiten gadesloeg, is vandaag het belangrijkste symbool van Innsbruck en met voorsprong de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van de stad. Onze wandeling brengt ons verder ook langs de Triomfpoort, de Maria-Theresien-Straße, de Annasäule, het Altes Landhaus, de Innbrücke, het middeleeuwse Rathaus, het Helblinghaus met zijn prachtige rococo-façade, de Ottoburg, een fascinerende laatgotische woontoren, de barokke Jesuitenkirche, de schilderachtige Spitalskirche en het hotel Goldener Adler, een van de oudste hotels van Europa, waar heel wat beroemdheden zoals Keizer Karel, Goethe en Paganini verbleven hebben.

Wij brengen ook een bezoek aan de schitterende domkerk St. Jakob. Met zijn prachtige laatbarokke plafondschilderingen en een beroemde afbeelding van Maria met Kind van Cranach, wordt deze kathedraal door velen geprezen als de mooiste barokke kerk van Noord-Tirol.

’s Middags is er een gemeenschappelijke lunch gepland in de oude binnenstad.
In de namiddag bezoeken wij het Schloss Ambras, gelegen aan de stadsrand. Dit kasteel dat in Renaissancestijl werd gebouwd door Ferdinand II van Tirol, herbergt het oudste museum ter wereld. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren onder meer de Wunderkammer, de 43 meter lange Spaanse zaal en de Habsburger Porträtgalerie met tweehonderd portretten van de Habsburgers, o.m. geschilderd door grootmeesters als Cranach, Titiaan, van Dyck, Rubens en Velázquez. Een permanente tentoonstelling is gewijd aan Philippine Welser, de vrouw van Ferdinand II. De badkamer van Philippine behoort trouwens tot de belangrijkste attracties. Het Schloss Ambras is omgeven door het Schlosspark, een tuin in de Engelse stijl.

We besluiten de dag met een avondconcert in de Riesensaal van de  Hofburg.

20.00u Avondconcert: “Lamento Mirabile”

De Akademie für alte Musik Berlin
Sopraan Roberta Mameli


Reinhard Keiser
Suite uit "Hercules und Hebe"
Carl Heinrich Graun
Cantate „Apollo amante di Dafne“
Georg Friedrich Händel
Suite uit "Terpsicore" (Proloog tot de opera "Il pastor fido")
“Verso già l’alma col sangue” uit “Aci, Galatea e Polifemo”
Pietro Locatelli
Concerto grosso c-Moll op.1, Nr.11
Giovanni Battista Ferrandini (ehemals Händel zugeschrieben)
Cantate “Il pianto di Maria”

Zaterdag 13 augustus

Ontbijt en inleiding op het avondconcert.
We brengen een bezoek aan de stadswijk Wilten. Hier ontdekken wij de prachtige Basilika Wilten. De huidige kerk werd in 1755 door Franz de Paula Penz opgericht en wordt beschouwd als de belangrijkste en mooiste rococokerk van Tirol. Binnen in de kerk zijn prachtige fresco’s van Matthäus Günther te bewonderen evenals stucwerk van Anton Gigl en een 14de-eeuws Mariabeeld. Tegenover de kerk bevindt zich het gebouwencomplex van het Stift Wilten, een oude abdij opgericht in 1138 en herbouwd in de barokstijl in 1695. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de 17de-eeuwse kerk met het grote gotische standbeeld van de reus Haymon, de legendarische stichter van de abdij, en de afbeelding van de troon van koning Salomon boven het hoogaltaar.

Na ons bezoek aan Wilten begeven we ons naar de Bergisel, een 746 meter hoge heuvel, aan de rivier de Sill, waar het Wipptal uitmondt in het Inndal. Hier bevindt zich de Bergisel-Schanze, een ontwerp van de Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid (1950-2016). Deze skischans, die in 2003 voltooid werd, is een indrukwekkend staaltje van moderne architectuur. Van hieruit hebben we prachtig uitzicht over Innsbruck.

We gebruiken de gemeenschappelijke lunch in het restaurant bovenop de schanstoren, genietend van het adembenemend uitzicht.

In de namiddag keren we terug naar het centrum en staat de bezichtiging van de Hofburg en de Hofkirche op het programma. De keizerlijke Hofburg werd in 1500 voltooid onder keizer Maximiliaan I. Zo’n 250 jaar later werd het slot grondig verbouwd door keizerin Maria Theresia, met indrukwekkende pronkzalen en een kapel.

De gotische Hofkirche werd in 1553 gebouwd door keizer Ferdinand I ter nagedachtenis aan zijn grootvader, keizer Maximiliaan I. De rijk versierde sarcofaag van Maximilaan is in de kerk te bewonderen, omringd door 28 levensgrote donkere bronzen figuren, die de wacht houden rond het grafmonument. In de kerk bevindt zich tevens het Ebert-Orgel. Dit zwaluwnestorgel uit 1558 van orgelbouwer Jörg Ebert is niet enkel het grootste en best bewaarde renaissance-orgel van heel Oostenrijk, maar geldt bovendien als een van de oudste nog bespeelbare en meest waardevolle orgels ter wereld.

‘s Avonds begeven we ons terug naar de Hofkirche voor het avondconcert.

Avondconcert: “Blütezeit”

 

Les Arts Florissants olv Paul Agnew
Madrigalen van
Heinrich Schütz
Giovanni Gabrieli
Claudio Monteverdi

Zondag 14 augustus

Ontbijt en de inleiding op het avondconcert.
Met de autocar maken wij vandaag een excursie naar enkele interessante bezienswaardigheden buiten Innsbruck: Hall in Tirol, en Tratzberg.


Hall in Tirol is de grootste en best bewaarde oude stad in Tirol, met smalle middeleeuwse straatjes, eeuwenoude herenhuizen en een imposant 700 jaar oud fort. Dat de stad een lange geschiedenis van economische welvaart heeft, is vandaag nog steeds te herkennen aan de gebouwen. Van de 13de tot de 20ste eeuw was Hall het internationale knooppunt voor zoutwinning en de stuwende economische kracht van Noord-Tirol. Ook kreeg de plaats in de 15de eeuw het recht om munten te slaan. Bezienswaardigheden zijn onder meer het slot Burg Hasegg, de gotische Pfarrkirche St. Nikolaus en het stadhuis aan het middeleeuwse stadsplein.

Na onze gemeenschappelijke lunch rijden we naar Tratzberg, een indrukwekkend kasteel dat prachtig gelegen is, hoog boven het Inntal. Het kasteel Tratzberg stamt uit de 13de eeuw en was oorspronkelijk een grensvesting ter bescherming tegen Beieren. Na de wederopbouw in opdracht van de Fugger-handelsfamilie, deed het gebouw vanaf het jaar 1600 dienst als Tiroler kasteel. We bezoeken het kasteel met audioguides en bewonderen in de Habsburgse hal een stamboom van de Habsburgers in 148 geschilderde portretten: een hommage van de rijke familie Tänzl aan keizer Maximiliaan I, die Tratzberg korte tijd als jachtslot in zijn bezit had. Verder bevinden zich in het kasteel de gotische Fuggerstube, een koningskamer en tal van kleurrijke schilderijen. Ook de mooie binnenplaats met arcades maken een bezoek aan het kasteel zeer de moeite waard.

20.00 u Avondconcert: "in het Haus der Musik"

 

“Il Messia”.
Florentijnse versie van de Messias (ca. 1768-1770)

Georg Friedrich Händel

Innsbrucker Festwochen Orchester o.l.v. Allesandro De Marchi

Arianna Vendittelli Sopraan
Margherita Maria Sala Contralto
Jeffrey Francis Tenor
Luigi De Donato Bas

Maandag 15 augustus 

Met de Hungerburgbahn begeven wij ons vanuit het stadscentrum naar Hungerburg. De Hungerburgbahn is een futuristische kabelspoorweg die in 2007 werd voltooid, naar een ontwerp van de wereldvermaarde Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid, die ook de Bergisel-Schanze ontwierp. De kabelbaan en de stations zijn geïnspireerd door de ijs- en sneeuwlandschappen in de regio en vormen reeds op zichzelf een toeristische attractie. Het plaatsje Hungerburg, ook wel Hoch-Innsbruck genoemd, oogt als een rustig en gemoedelijk dorp. Met de Seegrubenbahn bereiken we daarna de op 1.905 meter hoogte gelegen Seegrube. Hier, te midden van de bergen, in het massief van de Nordkette, genieten wij van een overweldigend panorama.


Voor onze laatste namiddag dalen we weer af naar het oude stadscentrum van Innsbruck, voor een bezoek aan het Ferdinandeum. Het Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum huisvest diverse belangrijke verzamelingen van de prehistorie tot de moderne tijd. Vooral de kunsthistorische verzameling is van buitengewoon belang, met zowel werken uit de gotiek, de barok als een opvallende reeks werken van moderne kunstenaars. Vermeldenswaard zijn o.m. het „Altar von Schloss Tirol“ (1370/72), de "H. Hieronymus" (ca. 1525) van Lukas Cranach d. Ä., de reliëfs van het “Goldenes Dachl” (1494/1500), de collectie uit de Lage Landen, met onder andere werk van Rembrandt en Brueghel, prachtige kunstwerken uit de Biedermeiertijd, diverse muziekinstrumenten van Jakob Stainer en de zogeheten Artuqiden-schaal, een bijzonder voorbeeld van middeleeuwse porceleinkunst. In de moderne galerij zijn dan weer werken van Oskar Kokoschka, Egon Schiele, Albin Egger-Lienz, Max Weiler, Alfons Walde en Markus Prachensky te bewonderen.
Gemeenschappelijk avondmaal

Dinsdag 16 augustus

We vertrekken met de autocar om 9.30 u naar de luchthaven van München, waar wij omstreeks 14.45 u opstijgen. De aankomst in de luchthaven van Zaventem is voorzien om 16.05 u.

 

Dit programma behoudens wijzigingen buiten onze wil.

Reisleiding

Stephan Weytjens is doctor in de musicologie, organist en pianist. Hij studeerde in Leuven en Berlijn. Aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen doceert hij muziekgeschiedenis en muziekanalyse. Voor het brede publiek geeft hij geregeld concertinleidingen, lezingen en luistercursussen over muziek.

Voor Cimarosa gaf hij de voorbije jaren luistercursussen over Stravinsky’s Russische balletten, Bachs Latijnse kerkmuziek, Bachs passies en Bachs klaviermuziek. Hij begeleidt onder meer de reizen naar het festival Thüringer Bachwochen, het Bachfest Leipzig en naar steden als Berlijn, Londen, Kopenhagen, Dresden, Innsbruck en New York. Tijdens deze reizen streeft hij er steeds naar zijn achtergrond als musicoloog te koppelen aan die van uitvoerend musicus, door de reizen in de mate van het mogelijke op te luisteren met zijn orgel- en pianospel.

Praktische info

 • Deelnameprijs: 2395 € op basis van min. 15 (max 21)  personen.
 • Toeslag éénpersoonskamer: 255 €

Inbegrepen

 • De verplaatsingen met vliegtuig Brussel-München / München-Brussel.
 • Verplaatsing met autocar van München-Innsbruck/ Innsbruck-München.
 • Alle verplaatsingen met autocar of met openbaar vervoer, zoals vermeld in het programma.
 • Vijf overnachtingen in Hotel Sailer ****, op basis van een tweepersoonskamer met uitgebreid ontbijt.
 • 6 gemeenschappelijke maaltijden.
 • De concerttickets (1e categorie) voor de 3 concerten.
 • De inleiding tot de concerten door Stephan Weytjens.
 • Alle begeleide bezoeken en toegangstickets zoals vermeld in dag-aan-dagprogramma.
 • Het gebruik van de audiofoons.
 • De voorbereidende vergadering.
 • Alle fooien.
 • De BTW.

Niet ingebrepen

 • Alles wat niet expliciet werd vermeld onder 'Inbegrepen'.
 • Drank bij de maaltijden.
 • Persoonlijke uitgaven.

Annulatieverzekering

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten wij u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de factuur. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. Wij raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen.

Interesse? Hoe deelnemen aan deze reis?

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. Of mail het naar muziekreizen@a1reizen.be