Praag, steeds weer verrassend

Zondag 18 september tot vrijdag 23 september 2022

Een muzikale stadsreis naar het 15e internationale Dvořák Festival.

Reizen is meer dan bestemmingen afvinken. Sommige plaatsen zijn zo rijk aan geschiedenis, herbergen zoveel architecturale parels, bieden zoveel culturele mogelijkheden dat één bezoek gewoonweg niet volstaat. Dit geldt zeker voor de “Gouden Stad” Praag.

Er is het historische Praag. De stad van de Boheemse koning, tevens keizer van het Heilig Roomse Rijk, Karel IV (1316-1378). Hij koos Praag als residentiestad en maakte van de stad een Europees centrum van handel, politiek en cultuur dat niet moest onderdoen voor Parijs of Londen. Dit  resulteerde op de eerste plaats in het burchtcomplex, gelegen aan de Kleine Zijde (Malà Strana). Hier bevinden zich o.a. de Sint-Vituskathedraal, het Gouden straatje, het Sint-Jorisklooster. Een tweede bloeiperiode kende de stad toen keizer Rudolf II van Habsburg (1552-1612) de stad tot zijn hoofdstad uitriep. Praag werd een centrum van wetenschap (Johannes Keppler en Tycho Brahe) en kunst. Rudolf was een kunstverzamelaar en in zijn zog bouwden talrijke adellijke families (Lobkowicz, Waldstein) schitterende paleizen.

Praag, de stad met de honderd kerken, straalt ook de triomf van het katholicisme uit. De macht van de kerk werd gematerialiseerd in talrijke kerken en diende als antwoord op de beweging van de Hussieten (protestanten avant la lettre) onder leiding van Jan Hus die in 1415 op de brandstapel stierf. De oorlogen met de Hussieten duurden tot in de 17e eeuw en waren aanleiding tot twee “defenestraties van Praag”…

‘ Is Praag een Joodse stad waarin veel Tsjechen wonen of een Tsjechische stad waarin ( tot 1945)  veel Joden wonen?’ Een eensluidend antwoord werd nog niet gegeven ( geschiedenis is immers interpretatie!), maar in Josefov, het Joodse gedeelte van de Oude Stad herinneren synagogen, een museum en een adembenemend Joods kerkhof aan een bewogen geschiedenis. Hier dwaalt de geest van Rabbi Löw en zijn onzalige schepping, de Golem.

Wie Praag zegt, zegt muziek. ‘De wieg van de Europese muziek’, stad van Philippus De Monte, in dienst van Rudolf II, stad die Mozart de erkenning gaf die de Weners hem verschuldigd bleven, stad muzikaal vereeuwigd door Smetana, stad van Dvořák en Janáček. En dan is er nog het literaire Praag. Hier schreef Franz Kafka zijn wereldoeuvre, woonde de dichter en Nobelprijswinnaar Jaroslav Seifert. Maar ook Rainer Maria Rilke, Milan Kundera en de immer glimlachende Václav Havel zijn onlosmakelijk verbonden met Praag.

Tijdens deze Cimarosareis geven we aandacht aan al deze facetten. We kijken en bewonderen, luisteren en genieten, lezen en filosoferen. Napraten doen we zoals steeds bij een lekkere maaltijd en in vriendschap.

Reisprogramma

Zondag 18 september 

We nemen een namiddagvlucht in Zaventem en landen in Praag rond 16u. Een autocar brengt ons naar het hotel, ideaal gelegen in het centrum van de Oude Stad (Staré Mešto) op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het hotel Century Old Town Prague is gevestigd in een 19e eeuws stadspaleis. Na het inchecken spoeden we ons naar het Agnesklooster voor ons eerste concert. We hebben vooraf een gemeenschappelijke maaltijd in een typisch Tsjechisch restaurant in de buurt van het klooster.

Het Sedlacek Quartet

 

Rafael Kubelík
String Quartet No. 6
Martin Wiesner
String Quartet No. 4 (world premiere)
Antonín Dvořák
String Quartet No. 6 in A Minor, Op. 12, B. 40

Maandag 19 september

We beginnen de dag met een inleiding door Sofie Taes op de opera Rusalka. Daarna gaan we op verkenning in de Oude Stad. We bewandelen de koninklijke weg (Celetná), de route die de vorsten liepen op weg naar feesten of kroningsplechtigheden. De weg loopt van de Kruittoren, via het Oude Stadsplein over de Karelsbrug naar de Burcht. Maar tot de burcht gaan we vandaag nog niet. Er zijn immers zoveel schitterende gebouwen te zien in de Oude Stad Middeleeuwse kerken liggen naast renaissance en barokke paleizen en Jugendstilgebouwen. We geven bijzondere aandacht aan de plaatsen die in het leven van Kafka een rol speelden. Uiteraard bewonderen we ook de astronomische klok.

Ook deze middag nemen we de gemeenschappelijke maaltijd in een schitterend Jugendstil-restaurant. ’Met zijn ogen eten’ in de meest brede betekenisNa de lunch wandelen we voor de eerste keer over de iconische Karelsbrug om een begeleid bezoek te brengen aan het Kafkamuseum.

Opera Rusalka op. 114, B. 203 van Antonín Dvořák

 

Tsjechisch Filharmonisch Orkest
Praags Filharmonisch koor
o.l.v. Semyon Bychkov
Asmik Grigorian: Rusalka
Dmytro Popov: Prins

Dinsdag 20 september

We beginnen de dag terug met de inleiding op het avondconcert door Sofie Taes. Vandaag bezoeken we het Burchtcomplex, het machtscentrum van Praag, gelegen op de Kleine Zijde (Malá Strana). Twaalf eeuwen Praagse geschiedenis op een heuvel We bezoeken de gotische Sint-Vituskathedraal en het romaanse Sint-Jorisklooster, leren alles over defenestratie in het Lobkowiczpaleis en belanden in het schilderachtige Gouden Straatje. Hier probeerden alchemisten, in opdracht van Rudolf II, goud en het levenselixir te maken. We houden halt aan huisnummer 22, waar Kafka vaak verbleef. Na het gemeenschappelijke middagmaal brengen we een geleid bezoek aan het nationaal museum voor schilderkunst in het Sternbergpaleis. Blikvanger is ‘Het feest van de rozenkrans’ van Dürer, maar ook Cranach, Rubens, Rembrandt, Tintoretto, El Greco,… zijn vertegenwoordigd.

’s Avonds gaan we terug naar de Dvořák hall in het Rudolfinum voor ons derde concert.

Jeruzalem kwartet

 

"Wolfgang Amadeus Mozart
String Quartet No. 21 in D Major, K. 575
''The Violet'' (Prussian Quartet No. 1)
Erich Wolfgang Korngold
String Quartet No. 2 in E-flat Major, Op. 26
Antonín Dvořák
String Quartet No. 12 in F Major Op. 96, B. 179 „American"

Woensdag 21 september

Op ons programma staat de Nieuwe Stad (Nové Mešto). Dit is een misleidende naam, want ze werd reeds gesticht door Karel IV in 1348. Blikvanger is het Wenceslasplein. Dit plein ( of moeten we zeggen “ brede boulevard” ?) werd op het einde van de 19de- begin 20ste eeuw grondig herbouwd. Er staan dan ook enkele schitterende gebouwen in art-nouveaustijl: het Grand Hotel Europa en het Lucerna Paleis. Maar ook de communistische geschiedenis en het protest hiertegen zijn aanwezig: de gedenksteen voor Jan Palach, die zichzelf in 1969 in brand stak en het gebouw van uitgeverij Melantrich, waar Dubček en Václav Havel op 26 november 1989 op het balkon verschenen.

We bezoeken de gotische Franciskanenkerk Maria ter Sneeuw en beëindigen de voormiddag in de Bethlehemkapel, verbonden met Jan Hus.
’s Middags hebben we een gemeenschappelijk lunch aan de voet van de Karelsbrug. In de namiddag is er vrije tijd. Het is echter ook mogelijk het Mucha-museum of het Smetana-museum of het Agnesklooster met de reisleiders te bezoeken.

Donderdag 22 september

Na het ontbijt bezoeken we het Strahovklooster. Aan de barokke toegangspoort staat het beeld van de heilige Norbert, stichter van de norbertijnen. In 1150 kwamen de Premonstratenzers uit Duitsland en bouwden op hun berg Sion (Strahov) de Maria-Hemelvaartkerk en verschillende kloostergebouwen. Absoluut hoogtepunt is de beroemde bibliotheek die meer dan 130 000 banden bevat. Een groot deel van de unieke manuscripten en eerste drukken is ondergebracht in de met bladgoud versierde notenhouten kasten van de Theologische (1671) en Filosofische (1793) studiezaal. In de kerk bevindt zich het lichaam van de Heilige Norbertus, dat in 1627 overgebracht werd uit Magdeburg. Na de gemeenschappelijke lunch bezoeken we het Loreto-heiligdom en wandelen naar het Czerninpaleis.

Vrije avond. De mogelijkheid bestaat om een lichtvoetige operette “Ball in Savoy “van Paul Abraham (1932) bij te wonen in de Staatsopera (op het einde van het Wenceslasplein). De ticketprijs is nog niet bekend.

Vrijdag 23 september

Onze laatste ochtend in Praag verkennen we het geheimzinnige Praag van de Joodse wijk, Josefov. De Oud-Nieuwe Synagoge, het Joods museum en vooral het oude Joodse kerkhof brengen ons naar een verleden waarvan we allen het pijnlijke einde kennen …

Na een laatste gemeenschappelijke lunch brengt de autocar ons naar de luchthaven. Het vliegtuig landt in Zaventem rond 18u30.

Literaire invalshoek

We besteden tijdens deze reis veel aandacht aan Franz Kafka. Om deze iconische schrijver beter te leren kennen, zal er door germanist en Kafka-kenner Alfons Cruysberghs een lezing gegeven worden tijdens de voorbereidende vergadering. De heer Cruysberghs zal ingaan op het leven en werk van Franz Kafka met speciale aandacht voor de novelle De Gedaanteverwisseling (‘Die Verwandlung’).
Het werk beschrijft de lotgevallen van Gregor Samsa die op een morgen in een kever veranderd is…
Wie inschrijft voor 15 juni 2022 ontvangt het boekje gratis.

Reisleiding

De muzikale reisleiding is in handen van Sofie Taes.
Sofie Taes studeerde Musicologie, Filosofie en ‘Medieval and Renaissance Studies’ aan de KU Leuven en Cultuurmanagement aan UAMS. Voor het Institute for Cultural Studies/CS Digital van de KU Leuven werkt zij als Digital Curator op diverse (Europese) projecten rond digitaal cultuurerfgoed. Sinds januari 2022 is ze vice-chair van de Europeana Network Association, die meer dan 3.000 erfgoedpro's en -fans vertegenwoordigt in het ecosysteem rond europeana.eu - het portaal tot de meest eminente digitale erfgoedcollectie van Europa.

Haar muzikale traject startte ze als researcher renaissancepolyfonie bij onderzoekscentrum Alamire Foundation. Ook was ze bij AMUZ in Antwerpen tussen 2008 en 2013 betrokken als artistiek assistent en muziekdramaturg. Daarna was ze jarenlang de communicatieverantwoordelijke van Anima Eterna Brugge.

Als freelancer publiceert zij programmateksten, essays en interviews, en werkt ze als vertaler en redacteur, concert- en opera-inleider en muziekdocent. In juli 2013 schreef ze in opdracht van MAfestival Brugge het boek Het klavecimbel van Ligeti - 50 jaar oude muziek in Vlaanderen. Sinds enkele jaren schrijft Sofie voor De Standaard: recensies van nieuwe CD-opnames en live-concerten, fenomeenstukken , reportages en interviews met inspirerende artiesten. Zoals ze zelf zegt: “ ze maakt wandelingen langs de wilde kant van alles wat klassiek is”.

Sofie Taes heeft voor Cimarosa in 2018 een cursus rond Tsjechische muziek en een concertreis naar Praag geleid.

Deze reis werd geconcipieerd door Jan Van Den Bossche. Hij kent Praag bijzonder goed en zal ons doorheen de stad gidsen.

Praktische info

Vluchten (onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil)

 • Vertrek op zondag 18 september 2022 in Zaventem  (SN 2811) naar Praag om 14u40. Aankomst in Praag om 16u05. (afspraak Zaventem om 12u45)
 • Terugreis op vrijdag 23 september2022 vanuit Praag (SN 2812) om 16u55. Aankomst in Zaventem om 18u25.

Hotel
We logeren in Hotel Century Old Town Prague MGallery By Sofitel ****, centraal gelegen in de buurt van het oude stadscentrum. Dit hotel was het kantoor van de “Arbeiders Ongevallen Verzekeringsmaatschappij voor het Koninkrijk Bohemen” waar Franz Kafka werkte.

Belangrijk!
Dit is een typische stadsreis. We bezoeken musea en wandelen naar vele charmante plekjes. Een goede conditie is dan ook noodzakelijk. Gemakkelijke schoenen zijn een must.

Deelnameprijs:

 • Op basis van minimum 15, maximum 22 deelnemers, 1.920 € op basis van tweepersoonskamer
 • Toeslag éénpersoonskamer: 350 €

Inbegrepen

 • De SN-vluchten Brussel/Praag – Praag/Brussel.
 • De transfer van luchthaven naar hotel en van hotel naar luchthaven.
 • Vijf overnachtingen in het hotel **** Century Old Town Prague met uitgebreid ontbijt.
 • Zes gemeenschappelijke maaltijden.
 • De concerten en de opera (alles in eerste categorie).
 • Alle begeleide bezoeken en wandelingen.
 • De toegangstickets tot musea en monumenten.Het gebruik van het audiosysteem.
 • Alle vervoer met autocar en openbaar vervoer ter plaatse.
 • De deskundige reisbegeleiding door Sofie Taes en Jan Van Den Bossche.
 • De voorbereidende vergadering, met lezing door de heer Alfons Cruysberghs.
 • Alle fooien.
 • De BTW.
 • indien u inschrijft voor 15 juni 2022: een gratis exemplaar van “ De gedaanteverwisseling” van Franz Kafka

Niet inbegrepen

 • Alles wat niet expliciet werd vermeld onder ‘Inbegrepen’.
 • Het eventuele ticket voor “Ball in Savoy” in de Staatsopera.
 • Drank bij de maaltijden.
 • Persoonlijke uitgaven.

A1 Reizen

De technische organisatie is in handen van A1 Reizen nv met maatschappelijke zetel te 2930 Brasschaat. A1 Reizen is als reisorganisator juridisch en financieel verantwoordelijk, staat in voor de inschrijving en de facturatie.

Annulatieverzekering

De annuleringsverzekering: volgens de wet moeten we u de vrije keuze laten om zelf bij de verzekeringsmaatschappij van uw voorkeur een verzekering af te sluiten. Daarom is de annuleringsverzekering niet inbegrepen in de prijs. Onze technische partner A1 Reizen zal u wel een voorstel doen bij het verzenden van de bestelbon. U kunt zich ook via een andere maatschappij verzekeren. We raden u in elk geval ten sterkste aan een verzekering te nemen. Als u zich minder dan 35 dagen voor het vertrek inschrijft eist de verzekering dat een annuleringsverzekering ‘gelijktijdig met de reservatie’ wordt afgesloten. Neem in dat geval dus vooraf informatie op bij A1 Reizen.

Interesse? Hoe deelnemen aan deze reis?

Als u graag wilt deelnemen, vraag dan het inschrijvingsformulier aan bij Hilde Matthys hildematthys@cimarosa.be of 09/223 37 40) en stuur het naar A1 Reizen, Bredabaan 459, 2930 Brasschaat. Of mail het naar muziekreizen@a1reizen.be